130 g mąki pszennej
130 g mielonych migdałów
6 białek
240 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g jagód
85 g malin
85 g truskawek
85 g moreli
cukier puder
130 g mielonych migdałów
6 białek
240 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g jagód
85 g malin
85 g truskawek
85 g moreli
cukier puder
Białka ubić ze solą na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i wszystko razem ubić. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
oj zjadłabym kawałek, zjadła :)
OdpowiedzUsuńZ migdsłsmi nie jadłam.
OdpowiedzUsuńO widzę jagody kamczatki :)
Rewelacyjne ciacho! I jakie kolory cudne :D
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPomysły na wykorzystanie białek są u mnie bardzo mile widziane:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie latem, kiedy robię dużo lodów;)
cudowne! i takie swojskie ciacha kocham najbardziej:) podziel się odrobiną, to podeślę ci moją drożdżówkę;)
OdpowiedzUsuńChcę takie ciasto!
OdpowiedzUsuń