Pyszne lekkie i bardzo puszyste bułeczki po brzegi wypełnione jagodami i oblane lukrem. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje. Bułeczki drożdżowe z jagodami inspirowane przepisem z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta ciastka ciasteczka. Wypiek domowy" są idealne na niedzielne popołudnie.
450 g mąki pszennej
100 g cukru
20 g cukru z wanilią
100 g smalcu
2 jajka
25 g drożdży
250 ml mleka
sól
100 g cukru
20 g cukru z wanilią
100 g smalcu
2 jajka
25 g drożdży
250 ml mleka
sól
Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i odrobiny cukru przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Jajka utrzeć z cukrem, dodać do przesianej mąki, dodać rozczyn, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Do ciasta powoli dodawać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie i zacznie odstawać od miski. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
300 g jagód
50 g cukru
1 jajko
Oczyszczone jagody wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, wycinać kółka, każde delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce nadzienia. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180° C, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 20 minut.
pysznie wyszły:)
OdpowiedzUsuńboskie!
OdpowiedzUsuńŁadne, chociaż jak dla mnie to coś mało tych jagód :P
OdpowiedzUsuńo jaaaaaaa pożądam ich wszystkich :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na poniedziałkowe popołudnie też byłyby idealne:))
OdpowiedzUsuńWe wtorek też by smakowały :D śliczne wyszły
OdpowiedzUsuń