Pierożki z pysznego, kakaowego ciasta z dodatkiem mleka wypełnione po brzegi jagodami wymieszanymi ze startą białą czekoladą doskonale smakują podane ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Pierożki z jagodami i białą czekoladą inspirowane przepisem Adama Chrząstowskiego to pyszny letni obiad.
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
mleko
1 jajko
300 g jagód
100 g białej czekolady
sól
3 łyżki kakao
mleko
1 jajko
300 g jagód
100 g białej czekolady
sól
śmietana
cukier puder
Jagody wymieszać z pokruszoną czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli i jajko, wymieszać i dodać mleka do odpowiedniej gęstości. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić
na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i
wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce,
a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy
delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą,
wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze
chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. Pierogi podawać w towarzystwie śmietany wymieszanej z cukrem pudrem.
Nie wiem czy może być coś lepszego ;))
OdpowiedzUsuńKamilko, wspaniałe pierożki! :))
OdpowiedzUsuńOjej jakie smakowitości..
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami a czekoladowe tym bardziej:))
OdpowiedzUsuńGenialne są te pierożki, genialne :-D
OdpowiedzUsuńZachwycające, Kamilka normalnie te jagody i biała czekolada ,aż do mnie krzyczą
OdpowiedzUsuń