Pyszne, mięciutkie i puszyste ślimaczki z drożdżowego ciasta z truskawkami i kawałkami czekolady, polane śmietanową polewą są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Doskonałe drożdżowe ślimaczki z truskawkami i czekoladą inspirowane przepisem Majki.
50 g masła
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
42 g drożdży
1 jajko
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
42 g drożdży
1 jajko
W rondelku stopić masło, wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wszystko razem dobrze wymieszać. Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać mleko z dodatkami, jajko i zagniatać ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i będzie odstawało od ścianek misy. Ciasto przykryć i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
300 g truskawek
100 g czekolady
100 g czekolady
Kamila , jakbyś była moją sąsiadką to ja bym warzyła z 100kilo :D co wypiek to fajniejszy i apetyczniejszy , te drożdżówki to pewnie d..ę urywają , wyglądają bosko
OdpowiedzUsuńz truskawkami iczekoladą!?
OdpowiedzUsuńbiorę w ciemno! :D
Zapisuję przepis-jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ślimaczki, a skoro na dodatek są z truskawkami, to zabieram Ci wszystkie ;-)
OdpowiedzUsuńJakie one są piękne! CHętnie bym zjadła takiego ślimaczka. Apetyczne bardzo.:)
OdpowiedzUsuńpyszności, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńI ja poprosze jednego slimaczka :) Pamietam..byly pyszne. Chyba znow musze je upiec ;)
OdpowiedzUsuńUsciski.
WOW! ALE PYSZNOŚCI <3
OdpowiedzUsuń