Gładki
i bardzo kremowy sorbet z czereśniowy z dodatkiem różowego wina, które nadaje mu doskonałego smaku i nie pozwala
całkowicie zamarznąć. Sorbet można przygotować bez maszynki do lodów, ponieważ dodatek alkoholu sprawia, że w sorbecie nie tworzą się kryształki lodu. Ten pyszny, bardzo orzeźwiający sorbet czereśniowy z winem inspirowany tym przepisem, dodaję do Akcji lodowej 2014.
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki syropu z agawy
3/4 szklanki różowego wina
Do
garnka włożyć czereśnie, dodać cukier i syrop z agawy, całość
doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż cukier się rozpuści. Całość zestawić
z ognia, ostudzić. Ostudzoną masą zmiksować na gładkie puree. Do masy
dodać wino i całość dokładnie wymieszać. Sorbet przelać do
pojemnika do mrożenia i całość zamrażać co najmniej 4 godziny.
Wygląda bardzo soczyście i kusząco!
OdpowiedzUsuńSoczyste mniam.....
OdpowiedzUsuńno no super!
OdpowiedzUsuńmmm.... niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńCudo! :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym winem, koniecznie muszę spróbować. Nie wiem, czy dostanę czereśnie, ale pewnie można zastosować różne owoce :-)
OdpowiedzUsuńSama słodycz. Czereśnie zjadam na pniu, ale aktualne tonę w wiśniach, zamykając lato na zimę:)
OdpowiedzUsuń