codzienność

sobota, 1 marca 2014

sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiem


Cytrynowe ciasto z dodatkiem ricotty i świeżego tymianku jest idealnie skomponowane. Połączenie sera, migdałów, tymianku z sokiem i skórką z cytryn jest doskonale. Ciasto dzięki temu jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach, fantastycznie smakuje podane z cytrynami w waniliowym syropie. To sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiem upieczone na podstawie przepisu Erica Lanlard, zabieram dziś w gościnę do Gosi na Czytelniczy, będzie doskonale smakować do porannej kawy i rozmowy o książkach. Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu Kulinarni czytają.


175 g masła
175 g cukru
3 jajka
250 g ricotty
skórka z 4 cytryn
sok z 3 cytryn
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g mielonych migdałów 
4 gałązki tymianku  


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, dodać ricottę i wszystko razem połączyć. Do masy dodać sok z cytryny, skórkę oraz posiekany tymianek i wszystko razem zmiksować. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na końcu do masy wmieszać delikatnie ubite białka. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem mniejszej tortownicy, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego  w 180º C  na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Przestudzone ciasto podawać udekorowane plasterkami cytryn.

17 komentarzy:

  1. Ale ciacho , fiu fiu , z cytrynami , ricotą, tymiankiem . Kamilka ciasto z najwyższej półeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ciasto naprawdę godne polecania, kilka minut i można się nim delektować :) Buziaki!

      Usuń
  2. Prezentuje sie oblednie! Imusi miec cudowny aromat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, ono jest doskonałe, smakuje nawet na drugi dzień :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. wyglada bajecznie :) chcialabym sprobowac tego cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, polecam, trudno skończyć na jednym kawałku :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Kamila, to ciasto bardzo lubię!
    A kandyzowane cytryny są tu naprawdę boskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, te cytryny spisały się na medal :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Piękne to ciasto. Nigdy nie próbowałam. Wygląda super. :)
    Idę czytać do Oczka !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, tylko mól książkowy, drugiego zrozumie, prawda? :) Buziaki!

      Usuń
  6. Świetne ciasto, gdybym tylko miała teraz w lodówce serek, to jutro już bym je zakręciła z moich sycylijskich cytryn :)

    Dziękuję za udział w cyklu :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ciasto polecam, jest naprawdę fantastyczne! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Kamilo, masz dar wyszukiwania takich perelek :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, takiej królowej tak Ty, to do pięt nie dorastam. Buziaki!

      Usuń
  8. Ha, zgadłam;-) Gdzie Ty wynajdujesz takie przepisy? Coś wspaniałego;-) Miłego lepienia;-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, czasem mi się udaje :) Właśnie robię farsz. Buźka!

      Usuń
  9. to przynajmniej teraz wiem, do czego można użyć cytryn w syropie. Z kolei dobrze wiem, jakie piękne połączenie tworzy cytryna i tymianek. Co prawda na słodkościach jeszcze tego nie eksperymentowałam, ale na kurakach tak :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect