Pączki z tego przepisu są bardzo delikatne i pulchniutkie, najlepiej smakują nadziane płatkami róż ucieranymi z cukrem i oblane różanym lukrem. Tych doskonałych pączków z różanym nadzieniem nie może zabraknąć w okresie karnawału.
600 g mąki pszennej
100 g masła
100 g drożdży
5 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
płatki róży ucierane z cukrem
olej do smażenia
100 g masła
100 g drożdży
5 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
płatki róży ucierane z cukrem
olej do smażenia
cukier puder
woda
płatki róży
woda
płatki róży
Cukier puder wymieszać z wodą, dodać rozkruszone płatki róży i polukrować pączki.
bajeczne te paczki :) poprosze jednego!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka gatunku- pączki z konfiturą różaną. Hicior po prostu !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O tak, tak klasyka i to w takim apetycznym wydaniu, mniam i jeszcze raz mniam
OdpowiedzUsuńMmmmm, domowe pączki najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńAleż piękne! Z różanym nadzieniem są najlepsze. Innych nie uznaję. ;)
OdpowiedzUsuńA pączki jadam raz w roku i wystarczy mi na cały rok :D