Batoniki zbożowe są zdrowe, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczą płatki owsiane i jęczmienne, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe oraz owoce Goji, masło, cukier, miód i można cieszyć się pyszną przekąską.
100 g płatków owsianych
100 g płatków jęczmiennych
60 g otrębów owsianych
100 g ziaren słonecznika
120 g jagód Goji
100 g płatków migdałowych
120 g masła
170 g miodu
80 g brązowego cukru
sól
120 g masła
170 g miodu
80 g brązowego cukru
sól
Na blachę do pieczenia wysypać płatki, otręby, ziarna słonecznika oraz płatki migdałowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na 15 minut, przemieszać całość w połowie czasu pieczenia. W garnku zagotować masło, miód oraz cukier. Do masy dodać uprażone płatki, otręby, ziarna i migdały, szczyptę soli oraz owoce Goji. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na mniejszą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 25 minut. Następnie ostudzić i ostrym nożem pokroić na prostokąty.
smaczne i zdrowe tez takie czasem robię:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekąski:)
OdpowiedzUsuńJa bym chętnie dodała mnóstwo orzechów:-) Podrzuć kawałeczek!:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja wolę bardziej z suszonymi owocami bo orzechy to tak rożnie, raz jest ok, a niekiedy bardzo mnie uczulają :) Miłego dnia!
Usuńuwielbiam je <3 tez niedawno myslalam, ze musialabym je zrobic :)
OdpowiedzUsuńJak batoniki napakowane zdrowotnością, to ja poproszę od razu wszystkie ;-)
OdpowiedzUsuń