codzienność

niedziela, 16 marca 2014

batoniki zbożowe


Batoniki zbożowe są zdrowe, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczą płatki owsiane i jęczmienne, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe oraz owoce Goji, masło, cukier, miód i można cieszyć się pyszną przekąską. 


100 g płatków owsianych
100 g płatków jęczmiennych

60 g otrębów owsianych
100 g ziaren słonecznika
120 g jagód Goji
100 g płatków migdałowych
120 g masła
170 g miodu
80 g brązowego cukru
sól

Na blachę do pieczenia wysypać płatki, otręby, ziarna słonecznika oraz płatki migdałowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na 15 minut, przemieszać całość w połowie czasu pieczenia. W garnku zagotować masło, miód oraz cukier. Do masy dodać uprażone płatki, otręby, ziarna i migdały, szczyptę soli oraz owoce Goji. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na mniejszą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 25 minut. Następnie ostudzić i ostrym nożem pokroić na prostokąty. 

6 komentarzy:

  1. smaczne i zdrowe tez takie czasem robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym chętnie dodała mnóstwo orzechów:-) Podrzuć kawałeczek!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja wolę bardziej z suszonymi owocami bo orzechy to tak rożnie, raz jest ok, a niekiedy bardzo mnie uczulają :) Miłego dnia!

      Usuń
  4. uwielbiam je <3 tez niedawno myslalam, ze musialabym je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak batoniki napakowane zdrowotnością, to ja poproszę od razu wszystkie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect