Te ciastka, to prawdziwie rustykalne herbatniki, bardzo chrupiące. Są mało słodkie, z dodatkiem mąki kasztanowej oraz orkiszowej razowej, bez dodatku proszku do pieczenia i jajek. Zyskują po kilku dniach leżakowania w zamkniętym pojemniku. Przepis na pełnoziarniste ciastka z mąką kasztanową pochodzi z bloga Fragole a merenda a znalazłam je u Bei.
100 g mąki kasztanowej
100 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej razowej
80 g cukru trzcinowego
100 g masła
6 łyżek mleka
100 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej razowej
80 g cukru trzcinowego
100 g masła
6 łyżek mleka
sól
Wymieszać mąki, szczyptę soli i cukier, dodać kawałki miękkiego masła oraz mleko i zmiksować mikserem, tak by otrzymać kulę ciasta. Uformowaną kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na delikatnie posypanej mąką stolnicy na grubość kilku minimetrów i wycinać ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem blasze. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170° C na około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko rumiane. Wystudzić ciasteczka i przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Cudne te ciasteczka i takie zdrowe ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam chrupiące ciastka! najbardziej. A mąki kasztanowej nie próbowałam nigdy, kiedyś na targach chciałam kupić, ale pani na stoisku z mąką nie umiała mi o niej nic powiedzieć, więc widać nie była zainteresowana sprzedażą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
świetnie wyglądają, chętnie zjadłabym kilka:) ciekawy blog, obserwuje:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna jest ich forma:-) Częstuję się do kawki:-)
OdpowiedzUsuńśietne:) w sam raz do kawki:D
OdpowiedzUsuńPyszne i śliczne :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te guziczki:)
OdpowiedzUsuńnoooo takie guziczki to zdrowe i pyszne są , kurcze na wynos można prosić?
OdpowiedzUsuńJakie cudowne guziczki ! :)
OdpowiedzUsuń