Jagnięcina, aby złagodzić jej zapach, wymaga odpowiedniej obróbki, należy dokładnie oczyścić ją z błon i obtoczyć w aromatycznych ziołach i przyprawach. Jagnięcina pod wpływem długiej obróbki cieplnej stają się twarda i suche, dlatego najlepiej grillować ją kilka minut z każdej ze stron, aby mięso ładnie się zarumieniło. Taka aromatyczna grillowana jagnięcina doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
4 kotleciki jagnięce
3 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
sól
pieprz
W misce wymieszać posiekane gałązki rozmarynu i tymianku, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz oraz oliwę. Do marynaty włożyć lekko rozbite kotleciki, dobrze natrzeć marynatą. Miskę przykryć, wstawić na noc do lodówki. Kotleciki piec na grillu, po kilka minut z każdej ze stron, aby mięso ładnie się zarumieniło.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdługo się zastanawiałam co to za kwiatek, a to czosnek zgrillowany, tak? pięknie wygląda!!! a jagnięcina wygląda wyjątkowo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, tak to czosnek, pięknie wygląda :) Pozdrawiam
UsuńBarddzo lubię kotleciki jagnięce w takj postaci. Jak dla dobór ziół optymalny i mój ulubiony. Świetnie przygotowane, tak jakby wyszło z mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Z tymi dodatkami wygląda obłędnie!! ;)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki obiad, Kamilko! :)))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jagnięcinę z grilla. Polecam ją również w postaci szaszłyków!
OdpowiedzUsuńaz zglodnialam :) uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńjagnięcina jeszcze nigdy nie wyglądała tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie i pysznie:-) Wpraszam się na taki obiadek, co Ty na to?;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, zapraszam :)
UsuńCzy to oznacza, że sezon grillowy rozpoczęty?:)
OdpowiedzUsuńPrzyjeżdżam na obiad z Marzeną;)
Magda, zapraszam, sezon można zaraz zacząć :) Pozdrawiam
UsuńMniammm.................
OdpowiedzUsuńJa też grillowałam jagniecinę,ale jeszcze w domu...