bananowo - jabłkowy chlebek
Pyszny bananowo - jabłkowy chlebek z dodatkiem suszonej czarnej porzeczki upieczony z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej. Chlebek doskonale smakuje z jogurtem i ulubioną dżemoladą.
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki cynamonu
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
2 banany
1 jabłko
3 łyżki suszonej czarnej porzeczki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas ucierając. Banany rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie połączyć owoce z masą, dodać porzeczkę oraz mąkę z przyprawami. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem keksówki i piec godzinę w 180º C. Chlebek po ostudzeniu wyjąć z formy.
O tak widać, że dobrze smakuje , bo wygląda , za przeproszeniem zajebiście, mniam
OdpowiedzUsuńAluś, tak właśnie smakuje :)))
UsuńDzisiaj do swojego ciasta bananowego też dodam jabłko, niezły pomysł:)
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo fajny przepis :) wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyepyszny wypiek!!
OdpowiedzUsuńNo i przez Ciebie zgłodniałam i mam ochotę na taki pyszny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńA mam taką suszoną porzeczkę...;-)) I zgadzam się z Margot ;-)))
OdpowiedzUsuńOj,ależ pyszność Kamilko! :)
OdpowiedzUsuńMniam superaśny
OdpowiedzUsuń