czwartek, 6 marca 2014

pierogi z jagnięciną i marynowaną fetą


Pierogi, to efekt wspólnego weekendowego lepienia z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. To pierogi lepione w różnych domach, każde inne i nadziane różnym farszem. Łączy je przyjaźń i projekt pierogi na cztery pory roku. To projekt w ramach którego pojawią się nasze propozycje na pierogi odpowiednie do obowiązującej pory roku, co nie oznacza, że nie można ich będzie jeść przez cały rok. Mamy nadzieję, że nasze propozycje się spodobają. Pierogi z jagnięciną i marynowaną fetą to moja propozycja pierogów na cztery pory roku - zima. Mają cieniutkie ciasto, nadziane są pysznym farszem z mielonej jagnięciny i marynowanej fety, z dodatkiem świeżych ziół. Te pierogi doskonale smakuje polane roztopionym masłem, podane w towarzystwie szałwiowej śmietany.


 300 g mielonej jagnięciny
1 cebula
60 g marynowanej fety
2 łyżki oliwy
gałązka szałwii
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
sól
pieprz

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mieloną jagnięcinę i smażyć, mieszając co jakiś czas, aż mięso się zrumieni. Dodać posiekane zioła i wymieszać. Farsz ostudzić, dodać rozdrobniony ser feta i wymieszać, wszystko doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 


2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajko oraz sól, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.

200 g śmietany
gałązka szałwii
sól
pieprz 
masło 

Śmietanę wymieszać z posiekaną szałwią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierogi podawać polane roztopionym masłem w towarzystwie szałwiowej śmietany.


Zapraszam do:



22 komentarze:

  1. Tak czekałam na te pierogi nasze, fetą mnie zaskoczyłaś na maksa;-) No i ta jagnięcina:-) Ach, ale mamy dzisiaj ucztę:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja też i na dodatek się denerwowałam jak jeszcze nigdy :) Ucztę mamy na 102 :) Buźka!

      Usuń
  2. Kamila aż mi ślinka cieknie na twoje pierożki i do tego ta szałwiowa śmietana!!! Mmm... Pycha! Już się nie mogę doczekać pierogów wiosennych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, polecam, szczególnie z tą śmietaną :) Wiosenne mówisz - będzie się działo. Buziole!

      Usuń
  3. I wykorzystałaś tę swoją cudną fetę. :))
    Dodatek tej śmietany musiał być doskonały! :)
    Piękne Ci wyszły, Kamilko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, widzę, że feta podbiła Twoje serce, i dobrze bo warto ją zrobić. A do jagnięciny podpasywała mi bardzo :) Buziaki!

      Usuń
  4. O te też fajne:-), oj zjadłabym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpia, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Skąd Wy macie energię...?
    Zazdroszczę pierogów, energii, spotkania i szałwiowej śmietany. a co...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, w grupie sił jest zawsze więcej, i motywacja :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. To się nam udało z tą jagnięciną;)
    Strasznie jestem ciekawa tego połączenia!
    Jutro marynuję fetę, a jak już zamarynuję, to sobie zrobię takie pierogi:)
    Ależ mi się podoba to nasze pierogowanie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, widać odpowiadają nam takie zimowe smaki, ciekawe co przyniesie wiosna :)
      A pierogowanie bardzo ale to bardzo mi się podoba :) Buźka!

      Usuń
  7. Oryginalne nadzienie... Na pewno obłędne... Ta jagnięcina...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, spróbuj, nie będziesz żałować :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Pyszności!
    Wspaniałe nadzienie.
    Szkoda,że nic nie zdradziłyście,też bym chętnie z Wami ulepiła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, polecam, rewelacyjnie smakują :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. mniammm ale cudne te wasze pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, bardzo mnie cieszy, że się podobają :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Przygotowanie pierogów zabiera sporo czasu, ale smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham ruskie, ze szpinakiem, ale te zapowiadają się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne! nie wspominając o tym, że pięknie uformowane, to i genialny pomysł na nadzienie

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmm marzą mi się takie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect