Cytrynowe ciasto z dodatkiem ricotty i świeżego tymianku jest idealnie skomponowane. Połączenie sera, migdałów, tymianku z sokiem i skórką z cytryn jest doskonale. Ciasto dzięki temu jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach, fantastycznie smakuje podane z cytrynami w waniliowym syropie. To sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiem upieczone na podstawie przepisu Erica Lanlard, zabieram dziś w gościnę do Gosi na Czytelniczy, będzie doskonale smakować do porannej kawy i rozmowy o książkach. Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu Kulinarni czytają.
175 g masła
175 g cukru
3 jajka
250 g ricotty
skórka z 4 cytryn
sok z 3 cytryn
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g mielonych migdałów
175 g cukru
3 jajka
250 g ricotty
skórka z 4 cytryn
sok z 3 cytryn
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g mielonych migdałów
4 gałązki tymianku
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, dodać ricottę i wszystko razem połączyć. Do masy dodać sok z cytryny, skórkę oraz posiekany tymianek i wszystko razem zmiksować. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Na końcu do masy wmieszać delikatnie ubite białka. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem mniejszej tortownicy, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego w 180º C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Przestudzone ciasto podawać udekorowane plasterkami cytryn.
Ale ciacho , fiu fiu , z cytrynami , ricotą, tymiankiem . Kamilka ciasto z najwyższej półeczki
OdpowiedzUsuńAluś, ciasto naprawdę godne polecania, kilka minut i można się nim delektować :) Buziaki!
UsuńPrezentuje sie oblednie! Imusi miec cudowny aromat
OdpowiedzUsuńKaś, ono jest doskonałe, smakuje nawet na drugi dzień :) Pozdrawiam
Usuńwyglada bajecznie :) chcialabym sprobowac tego cuda ;)
OdpowiedzUsuńSara, polecam, trudno skończyć na jednym kawałku :) Pozdrawiam
UsuńKamila, to ciasto bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńA kandyzowane cytryny są tu naprawdę boskie.
Amber, te cytryny spisały się na medal :) Pozdrawiam
UsuńPiękne to ciasto. Nigdy nie próbowałam. Wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńIdę czytać do Oczka !:)
Majana, tylko mól książkowy, drugiego zrozumie, prawda? :) Buziaki!
UsuńŚwietne ciasto, gdybym tylko miała teraz w lodówce serek, to jutro już bym je zakręciła z moich sycylijskich cytryn :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w cyklu :)
Pozdrawiam
Gosiu, ciasto polecam, jest naprawdę fantastyczne! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, masz dar wyszukiwania takich perelek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
Bea, takiej królowej tak Ty, to do pięt nie dorastam. Buziaki!
UsuńHa, zgadłam;-) Gdzie Ty wynajdujesz takie przepisy? Coś wspaniałego;-) Miłego lepienia;-)!
OdpowiedzUsuńMarzenko, czasem mi się udaje :) Właśnie robię farsz. Buźka!
Usuńto przynajmniej teraz wiem, do czego można użyć cytryn w syropie. Z kolei dobrze wiem, jakie piękne połączenie tworzy cytryna i tymianek. Co prawda na słodkościach jeszcze tego nie eksperymentowałam, ale na kurakach tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda