wtorek, 25 marca 2014

kotleciki z ryżu i koziego sera z waniliowymi gruszkami


Kotleciki na bazie risotta i twardego koziego sera obtoczone w panierce Panko, podane w towarzystwie ciepłych gruszek doprawionych solą waniliową i tymiankiem. Sól waniliową można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pyszne kotleciki z ryżu i koziego sera z waniliowymi gruszkami podpatrzone tutaj to doskonały pomysł na posiłek.


1 szklanka ryżu do risotto
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 szklanki bulionu
1/2 papryczki chilli
1/4 szklanki mąki pszennej
225 g twardego koziego sera
1 szklanka panierki Panko 
2/3 szklanki bułki tartej  
sól
pieprz
oliwa

Ma łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4 minuty. Dodać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30 minut. Risotto zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ryżu dodać starty na tarce kozi ser, drobno posiekaną papryczkę chilli, mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować płaskie kotlety, które obtoczyć w mieszance panierki Panko i tartej bułki. Kotleciki smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.


1/2 laski wanilii
2 łyżeczki soli  

Aby uzyskać sól waniliową, dodać ziarnka z laski wanilii i sól do miseczki. Pocierać wszystko razem palcami w celu rozproszenia ziaren. Sól waniliową przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2 gruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli waniliowej
1 gałązka świeżego tymianku 

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojone w kostkę gruszki, sól waniliową i całość gotować, aż gruszki zmiękną, około 5 minut. Do gruszek dodać miód, posiekany tymianek i gotować przez kolejne 2 minuty. Gruszki podawać do kotlecików z ryżu i koziego sera.

25 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie! Danie dopracowane do samego końca, gdyż kotleciki oraz gruszki wspaniale uzupełniają swój smak. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, zgadzam się, to jest duet idealny! Pozdrawiam

      Usuń
  2. świetne danie bardzo lubię kozi ser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, jeśli lubisz to tym bardziej Ci zasmakują kotleciki :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. bajeczne danie :) taki obiad mi sie marzy na dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, zapraszam więc :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Kotleciki musiały być pyszne!
    A o soli waniliowej nie słyszałam wcześniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha radzę zrobić, szybko znajdziesz dla niej zastosowanie, gwarantuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Takie kotleciki super, choć pewnie tylko ja bym je jadła u nas:-) O soli też nie słyszałam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, kiedyś miałam okazję takową sól kupić, ale stwierdziłam, że to tak proste, że można samemu zrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo smaczna propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  7. Cudne danie!
    Zamieniasz się na jeden rybny kotlecik ode mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, na rybne zawsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetne to i bardzo zaskakujące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, wiesz co dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. intrygujące. ten dodatek gruszki również niesamowicie zaskakujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, duet idealny, gruszki to świetny dodatek :)

      Usuń
  10. Wegetariańsko, ciekawie i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoraq cooks, rzeczywiście danie iście wegetariańskie, cieszę się, ze przypadło Tobie do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. o wow! z chęcią wypróbuję i kotlecików (bo uwielbiam wszelkie kotlety kaszowe, ryżowe, warzywne) i tych gruszek też. Niekoniecznie razem, ale na pewno jedno i drugie zjem
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, to doskonały duet, spróbuj nie pożałujesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Fajne te kotleciki, tylko ja wybrałabym do nich chyba bardziej wytrawny dodatek,
    a gruszki z wanilią zjadłabym na deser;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, wierz mi, że te gruszki doskonale pasują do kotlecików, połączenie jest zaskakująco smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. zapraszam na rozwiązanie konkursu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect