Kotleciki na bazie risotta i twardego koziego sera obtoczone w panierce Panko, podane w towarzystwie ciepłych gruszek doprawionych solą waniliową i tymiankiem. Sól waniliową można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pyszne kotleciki z ryżu i koziego sera z waniliowymi gruszkami podpatrzone tutaj to doskonały pomysł na posiłek.
1 szklanka ryżu do risotto
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 szklanki bulionu
1/2 papryczki chilli
1/4 szklanki mąki pszennej
225 g twardego koziego sera
1 szklanka panierki Panko
2/3 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
oliwa
sól
pieprz
oliwa
Ma łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty,
przez około 4
minuty. Dodać wino i zredukować niemal do suchości.
Wlać nabierkę
gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać
kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30
minut. Risotto zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ryżu dodać starty na tarce kozi ser, drobno posiekaną papryczkę chilli, mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować płaskie kotlety, które
obtoczyć w mieszance panierki Panko i tartej bułki. Kotleciki smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
1/2 laski wanilii
2 łyżeczki soli
Aby uzyskać sól waniliową, dodać ziarnka z laski wanilii i sól do miseczki. Pocierać wszystko razem palcami w celu rozproszenia ziaren. Sól waniliową przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
2 gruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli waniliowej
1 gałązka świeżego tymianku
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojone w kostkę gruszki, sól waniliową i całość gotować, aż gruszki zmiękną, około 5 minut. Do gruszek dodać miód, posiekany tymianek i gotować przez kolejne 2 minuty. Gruszki podawać do kotlecików z ryżu i koziego sera.
Cudowne połączenie! Danie dopracowane do samego końca, gdyż kotleciki oraz gruszki wspaniale uzupełniają swój smak. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIwona, zgadzam się, to jest duet idealny! Pozdrawiam
Usuńświetne danie bardzo lubię kozi ser:)
OdpowiedzUsuńJustyna, jeśli lubisz to tym bardziej Ci zasmakują kotleciki :) Pozdrawiam
Usuńbajeczne danie :) taki obiad mi sie marzy na dzisiaj!
OdpowiedzUsuńSara, zapraszam więc :) Pozdrawiam
UsuńKotleciki musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńA o soli waniliowej nie słyszałam wcześniej ;)
Alucha radzę zrobić, szybko znajdziesz dla niej zastosowanie, gwarantuję :) Pozdrawiam
UsuńTakie kotleciki super, choć pewnie tylko ja bym je jadła u nas:-) O soli też nie słyszałam;-)
OdpowiedzUsuńMarzena, kiedyś miałam okazję takową sól kupić, ale stwierdziłam, że to tak proste, że można samemu zrobić :) Pozdrawiam
UsuńBardzo smaczna propozycja. :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję, pozdrawiam
UsuńCudne danie!
OdpowiedzUsuńZamieniasz się na jeden rybny kotlecik ode mnie?
Amber, na rybne zawsze :) Pozdrawiam
UsuńŚwietne to i bardzo zaskakujące
OdpowiedzUsuńAluś, wiesz co dobre :) Pozdrawiam
Usuńintrygujące. ten dodatek gruszki również niesamowicie zaskakujący.
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, duet idealny, gruszki to świetny dodatek :)
UsuńWegetariańsko, ciekawie i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSkoraq cooks, rzeczywiście danie iście wegetariańskie, cieszę się, ze przypadło Tobie do gustu :) Pozdrawiam
Usuńo wow! z chęcią wypróbuję i kotlecików (bo uwielbiam wszelkie kotlety kaszowe, ryżowe, warzywne) i tych gruszek też. Niekoniecznie razem, ale na pewno jedno i drugie zjem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
Monika, to doskonały duet, spróbuj nie pożałujesz :) Pozdrawiam
UsuńFajne te kotleciki, tylko ja wybrałabym do nich chyba bardziej wytrawny dodatek,
OdpowiedzUsuńa gruszki z wanilią zjadłabym na deser;)
Magda, wierz mi, że te gruszki doskonale pasują do kotlecików, połączenie jest zaskakująco smaczne :) Pozdrawiam
Usuńzapraszam na rozwiązanie konkursu :)
OdpowiedzUsuń