codzienność

niedziela, 23 marca 2014

croissants


Croissanty to propozycja Małgosi w cyklu "Wypiekanie na śniadanie", to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Idealnie lekkie i maślane croissanty z przepisu Philippe Conticini z książki "La Pâtisserie des Rêves" doskonale smakują podane w towarzystwie marmolady z czerwonych pomarańczy i truskawek. 


70 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży
65 g mleka

W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość. 



85 g wody
85 g masła
8 g soli
55 g cukru pudru
340 g mąki pszennej tortowej
15 g drożdży

Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem, stopionym i ostudzonym masłem i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 minut na średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości centymetra i wstawić do zamrażalnika na 30 minut, aby ciasto się dobrze schłodziło i stwardniało.


250 g masła
1 jajko


Masło wyjąć z lodówki na 60 minut przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości centymetra. Nałożyć masło na ciasto i złożyć ciasto na trzy części. Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90º, ponownie rozwałkować i złożyć. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze cztery razy. Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkować na pasmo o szerokości 20 centymetrów i grubości 5 minimetrów, przyciąć brzegi, by otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wymiarach 20 x 10 centymetrów. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą w temperaturze pokojowej, przykryć całość ściereczką i odstawić na 120 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 80%. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23º C, bo masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście w trakcie pieczenia. Ciasto nie powinno też wyrastać za długo, bo dojdzie do zbytniego rozrostu drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza wierzch nie zrumieni się wystarczająco. Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików rozbełtanym jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z wodą. Nagrzać piekarnik do 230º C, na dno piekarnika postawić miseczkę z zimną wodą. Piec croissanty przez 13 minut, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.


16 komentarzy:

  1. mmm, za marmoladką, ale ochoty znów nabrałam. Dziekuję że mogłyśmy razem piec takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach takie croissanty to jeden ze składników śniadania idealnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuuuudoooowneee!!! Miło było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cudownie zlistkowany środek:-)) To było do przewidzenia:-) Miło było być razem w tym wydarzeniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne :) Bardzo mi miło, że razem piekłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super Ci wyszły :) dzięki za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilo, ty jesteś okropnie zdolna bestyjka
    Te rogale są idealne w kazdym aspekcie

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo mamo ja je chcę!:D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne rogaliki :), dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie z dżemem figowo-makowym, chętnie bym sobie jeszcze je upiekła, bo były boskie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowne! wspaniałe. Klasyczne śniadanie. Ja akurat lubię słodkie śniadania więc dla mnie w sam raz.
    Piękne zdjęcia.
    ciepło pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm....mmm.. aż ślinka cieknie... i to w dodatku moje ukochane rogaliki!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ahhh ale tutaj piknikowo, aż się rozmarzyłam! Dawać tą wiosnę i koszyczki i croissanty i dżemiki! :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect