codzienność

wtorek, 4 marca 2014

całuski z Sambucą


Lekkie i malutkie pączusie z ricotty, aromatyzowane anyżowo - owocowo - ziołowym likierem Sambuca i skórką z pomarańczy są przepyszne. We Włoszech nazywane są baci, czyli całuski, bo uwodzicielsko pieszczą usta. Całuski z Sambucą przygotowane na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigellissima" najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z rondla, osypane cukrem pudrem.  


200 g ricotty
80 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki likieru Sambuca
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
olej do smażenia
cukier puder 



W misce utrzeć jajka z ricottą na gładką kremową masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, likier, cukier i skórkę z pomarańczy i utrzeć wszystko ponownie, aż powstanie gładka masa. W garnku rozgrzać olej i łyżeczką nakładać kuliste porcje ciasta. Całuski smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Przed podanie posypać cukrem pudrem. 

12 komentarzy:

  1. oooo jakie fajne , jakie smakowite , jakie śliczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Sara, to taki czas, w końcu to ostatni dzień karnawału :)

      Usuń
  3. Fajne, takie na jednego hapsa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, a drugi na drugiego, bo trudno poprzestać na jednym :) Buźka!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Antenko, rzeczywiście wyjątkowo smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kamila, ale od jutra post, to co tak kusisz...;-)))? Oj pocałowałabym takiego pączusia...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, no właśnie od jutra, więc jeszcze dziś w Wielkopolsce czas rozpusty tzw. podkoziołek :) Buziole!

      Usuń
  6. Nie przyjeżdżasz, nie przyjeżdżasz,
    to sobie sama pączusie upiekłam;)
    Ale chyba jednak miałam ochotę na smażone...
    Mogę kilka?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają.
    Sambuci smaku nie znam, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect