codzienność

poniedziałek, 3 września 2012

ziołowe risotto z kurkami

 
Kremowe risotto z cebulą, czosnkiem i selerem naciowym, aromatyzowane wytrawnym białym winem. Do risotta wybornie smakują podsmażone z ulubionymi ziołami kurki, przygotowane w tak uniwersalny sposób, że mogą stanowić doskonałą bazę do grzanek, makaronów i kasz. Przepis na ziołowe risotto z kurkami podpatrzyłam u Anny.

2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
ulubione zioła

Na patelni rozgrzać tłuszcze, dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć chwilę, aż cebula lekko zmięknie. Dodać oczyszczone grzyby, doprawić solą, pieprzem i dusić do miękkości na niedużym ogniu. Gdy z grzybów odparuje już większość wody, dodać posiekane zioła i chwilę podsmażyć.
 
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
200 g ryżu do risotto
50 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
parmezan
500 ml bulionu
 
W garnku rozgrzać oliwę i jedną łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę, czosnek i pokrojonego w kostkę selera, podsmażyć na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać do warzyw ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka zrobią się szkliste. Wlać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje dodać dwie chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając, za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolać kolejną chochlę bulionu i dalej mieszać. Po około 15 minutach gotowania sprawdzić stopień miękkości ryżu, ma on być wystarczająco miękki, jednak nie rozgotowany. Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, zdjąć garnek z ognia i dodać pozostałe masło i starty parmezan. Tak przygotowane risotto podawać z podawać z ziołowymi kurkami, posypane wiórkami parmezanu, ulubionymi świeżymi ziołami, doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
 

12 komentarzy:

  1. te kurki wyglądają obłędnie, tak smakowite danie, że zjadłabym je już na śniadanie, do obiadu by u mnie nie wytrzymało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, rzeczywiście trudno się powstrzymać :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. kurki moge jesc doslownie w kazdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na widok tych kurek robie sie glodna *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam ,ileż pysznych kurek! Wspaniałe risotto.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo się cieszę, że je zrobiłam, było pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie, a nie zawsze risotto prezentuje się smakowicie na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, bardzo dziękuję, to miłe :)

      Usuń
  6. Mm, wieki już nie jadłam risotto. Z chęcią bym spróbowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, a ja ostatnio w nich gustuję :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect