Kremowe risotto z cebulą, czosnkiem i selerem naciowym, aromatyzowane wytrawnym białym winem. Do risotta wybornie smakują podsmażone z ulubionymi ziołami kurki, przygotowane w tak uniwersalny sposób, że mogą stanowić doskonałą bazę do grzanek, makaronów i kasz. Przepis na ziołowe risotto z kurkami podpatrzyłam u Anny.
2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
ulubione zioła
Na patelni rozgrzać tłuszcze, dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć chwilę, aż cebula lekko zmięknie. Dodać oczyszczone grzyby, doprawić solą, pieprzem i dusić do miękkości na niedużym ogniu. Gdy z grzybów odparuje już większość wody, dodać posiekane zioła i chwilę podsmażyć.
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
200 g ryżu do risotto
50 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
parmezan
500 ml bulionu
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
200 g ryżu do risotto
50 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
parmezan
500 ml bulionu
W garnku rozgrzać oliwę i jedną łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę, czosnek i pokrojonego w kostkę selera, podsmażyć na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać do warzyw ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka zrobią się szkliste. Wlać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje dodać dwie chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając, za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolać kolejną chochlę bulionu i dalej mieszać. Po około 15 minutach gotowania sprawdzić stopień miękkości ryżu, ma on być wystarczająco miękki, jednak nie rozgotowany. Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, zdjąć garnek z ognia i dodać pozostałe masło i starty parmezan. Tak przygotowane risotto podawać z podawać z ziołowymi kurkami, posypane wiórkami parmezanu, ulubionymi świeżymi ziołami, doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
te kurki wyglądają obłędnie, tak smakowite danie, że zjadłabym je już na śniadanie, do obiadu by u mnie nie wytrzymało;)
OdpowiedzUsuńAntenka, rzeczywiście trudno się powstrzymać :) Pozdrawiam
Usuńkurki moge jesc doslownie w kazdej postaci :)
OdpowiedzUsuńMadleine, wiesz co dobre :)
Usuńna widok tych kurek robie sie glodna *.*
OdpowiedzUsuńMagda, mają coś w sobie :)
UsuńO mniam ,ileż pysznych kurek! Wspaniałe risotto.:)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo się cieszę, że je zrobiłam, było pyszne :) Pozdrawiam
UsuńWygląda apetycznie, a nie zawsze risotto prezentuje się smakowicie na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, bardzo dziękuję, to miłe :)
UsuńMm, wieki już nie jadłam risotto. Z chęcią bym spróbowała. ;)
OdpowiedzUsuńWhiness, a ja ostatnio w nich gustuję :)
Usuń