Pyszny strudel wykonany z mąki chlebowej nadziany gruszkami i świeżymi żurawinami o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej. Strudel z nadzieniem gruszkowo - żurawinowym z przepisu Anny Olson doskonale smakuje podawany na ciepło.
4 gruszki
1 szklanka żurawin
150 g cukru
25 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 limonka
150 g cukru
25 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 limonka
Gruszki
obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zmieszać gruszki i
żurawiny z cukrem, mąką, przyprawami oraz sokiem i skórką z limonki.
300 ml ciepłej wody
300 ml ciepłej wody
75 g masła
140 g cukru
560 g mąki chlebowej typ 750
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
140 g cukru
560 g mąki chlebowej typ 750
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Umieścić
składniki na ciasto w malakserze z zamontowanym mieszadłem. Mieszać 2
minuty na małych obrotach, potem przez 10 minut ze średnią prędkością,
ściągając raz czy dwa ciasto z mieszadła, ciasto powinno
się ciągnąć. Zawinąć ciasto i pozostawić w temperaturze pokojowej na
minimum godzinę
55 g masła
60 g bułki tartej
1 jajko
cukier trzcinowy
60 g bułki tartej
1 jajko
cukier trzcinowy
Masło stopić i ostudzić. Rozłożyć na stole ściereczkę o wymiarach 100 x 100 centymetrów. Oprószyć obrus mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal przezroczyste, wylać na nie masło i rozsmarować dłonią. Następnie posypać równo bułką tartą. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Przy pomocy ściereczki unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego końca. Ścisnąć końce rulonu i odciąć grube brzegi ciasta. Delikatnie przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg zwinięcia pod spodem. Jeśli strudel jest większy niż blacha, należy wygiąć go lekko, żeby się zmieścił. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą i posypać brązowym cukrem. Piec 30 minut w piekarnik rozgrzanym do 180° C, do uzyskania złocistego koloru.
Pięknie wygląda. Miłego dnia Kamilo:)
OdpowiedzUsuńale mnie katujesz od samego rana:) a takich wspaniałości u mnie brak;) cos pysznego!
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńDla mnie kawałek poproszę...
Do jabłkowego przekonać się nie mogę,
OdpowiedzUsuńale strudel z gruszką i żurawiną zjem bardzo chętnie:)
bardzo fajna propozycja i z przyjemnością ją wypróbuję, tym bardziej, że w ciastku jest cynamon, a ten aromat lubię czuć, już w czasie pieczenia ciasta i potem w czasie jego konsumpcji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Strudel wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńaaaale pyszne *.*
OdpowiedzUsuńBardzo lubie strudelowe ciasto, a Twoje nadzienie do mnie bardzo przemawia ;-)
OdpowiedzUsuńCudowny jest! :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do strudla
OdpowiedzUsuńCzaję się na domowy strudel od dłuższego czasu, a tu proszę takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! podziwiam, bo sama obawiam się przyrządzić strudel na włąsną rękę :)
OdpowiedzUsuń