Małe dynie, które nadają się do zapiekania, doskonale smakują jeśli się je nafaszeruje nadzieniem z mięsa mielonego oraz dyni i pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebuli. Dynie faszerowane mięsem mielonym to danie bardzo pyszne i doskonale się prezentujące.
2 dynie do nadziewania
500 g mielonej wieprzowiny
3 pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
chilli
Dynie
umyć, osuszyć i odkroić wierzchołek, wydrążyć je z pestek i wyskrobać
miąższ zostawiając centymetrowy brzeg. Wydrążony miąższ pokroić w
kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane ząbki czosnku oraz
drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso i całość chwilę smażyć, dodać
pokrojoną dynię i pokrojone w kostkę pomidory, chwilę smażyć, doprawić
do smaku solą i pieprzem oraz chilli. Dynie ułożyć w naczyniu do
zapiekania, farszem napełnić dynie, przykryć dyniowymi czapeczkami, na
dno naczynia wlać odrobinę wody. Całość wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180° C i zapiekać przez około 40 minut, aż dynie będą
miękkie.
Bardzo intrygujący przepis. Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPięknie!
OdpowiedzUsuńRobiłam faszerowane grzybami i serem.
Wersja z mięsem mnie kusi...
Mistrzostwo świata! Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńale cudnie to wygląda! niesamowicie eleganckie jedzonko:) jakbym coś takiego zobaczyła na stole, byłabym w siódmym niebie!
OdpowiedzUsuńMięsem jeszcze nie nadziewałam.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
Chyba się skuszę:)
Super pomysł, na faszerowanie dyni jeszcze nie wpadłam, a to bardzo smaczne połączenie musi być :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej dyni nie jadłam, a prezentuje się tak wybornie:)
OdpowiedzUsuńto się nazywa potężna porcja :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJakie cudne! :)
OdpowiedzUsuńFajne, ja dzisiaj myslalam o fondue w dyni ;))
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują. Myślę, że mój Połówek nie mógłby się im oprzeć;)
OdpowiedzUsuń