czwartek, 6 września 2012

migdałowy cobbler z morelami i jeżynami


Cobbler to deser bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu. Owoce w cobbler przykrywa się gęstym ciastem z dodatkiem śmietany, mleka czy też jogurtu. To doskonałe połączenie smaków i aromatów, owoce przykryte migdałowym ciastem, doskonale smakują podane z dodatkiem jogurtu lub lodów. Przepis na migdałowy cobbler z morelami i jeżynami znalazłam u Bei. Polecam też maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką.


500 g moreli
200 g jeżyn
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 laska wanilii 
1 łyżka likieru migdałowego

Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni. Umyte i osuszone morele przekroić na pół, pozbawić pestek i każdą połówkę pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z cukrem, skrobią, nasionami wanilii i płatkami migdałowymi oraz likier i przełożyć je do natłuszczonej formy.


150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g mielonych migdałów
80 g cukru
50 ml oliwy
150 ml gęstego jogurtu 

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i cukrem, następnie dodać oliwę, jogurt i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Następnie łyżką nakładać ciasto na owoce, nie zakrywając ich powierzchni całkowicie, pozostawić niewielkie odstępy między każdą porcją ciasta. Cobbler piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C.

22 komentarze:

  1. ale super! kolejny po crumble genialny pomysł na owoce w innym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, taka uproszczona wersja ciasta z owocami :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. O, mniam! Cobbler pierwsza klasa!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  3. dawno jezyn nie jadlam ...mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, w połączeniu z morelami jest znakomite :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Szalenie kuszacy, idealny na schylek lata!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Brillant, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  6. jeszcze nigdy nie jadłam, ale już planowałam zrobić taki cobbler :) cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, polecam w takim razie :)

      Usuń
  7. ale smakowicie wygląda! zapiekane owoce to czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam takiego deseru - ciekawa jestem, jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, spróbuj nie będziesz żałowała :)

      Usuń
  9. Mmm, co za deser! Założę się, że smakuje świetnie. :)

    I komunikat:
    Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, doskonale smakuje :)

      Usuń
  10. Jejku,ależ rewelacyjnie wygląda! Niesamowicie pyszny musi być.Apetytu mi narobiłaś Kamilko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, kuszę tak ja Ty sernikami :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Aniu, może być jego słodka wersja :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect