Doskonałe połączenie quinoa z pieczoną dynią hokkaido, cukinią, bakłażanem oraz pomidorami, podane z serem feta i orzeszkami piniowymi. Dynię można zastąpić inną ulubioną bądź użyć batata, w oryginalnym przepisie z Sainsbury's Magazine użyto butternut squash. Przepis na quinoę z pieczonymi warzywami znalazłam tutaj.
1/2 dyni hokkaido
1 bakłażan
1 cukinia
3 pomidory
1 papryczka chilli
2 łyżki orzeszków piniowych
125 g quinoa
150 g sera feta
mięta
sól
pieprz
oliwa
Obrać i pozbawić pestek dynię i pokroić w grubszą kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę bez obierania. Na blasze do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę chilli. Ziarna quinoa starannie wypłukać pod
bieżącą wodą, a następnie zagotować w podwójnej ilości wody, posolić i
gotować około 7 minut, a następnie pozostawić na kilka minut pod
przykryciem do napęcznienia. Upieczone warzywa wymieszać z quinoą, dodać posiekane liście mięty i doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Na talerzu posypać danie pokruszonym serem fetą i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Nie jadłam jeszcze tej kaszy na ostro. Trzeba spróbować, bo wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm ale pyszności:) piękne, kolorowe danie:D
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńpiękny jesienny półmisek pyszności:) miłego wieczoru:)
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja :D
OdpowiedzUsuńwow, podziwiam Cię za takie połączenia! ja w końcu muszę dostać tę quinoa, bo ma podobno rewelacyjne właściwości odżywcze, i do tego smakowe.
OdpowiedzUsuńWygląda to danie przepięknie i wyjątkowo apetycznie.
Pozdrawiam
Monika
bardzo smaczne polaczenie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam quinoa, całość bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nie wiedziałam, że takie coś, jak te ziarna, istnieje, ale całość wygląda super:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotowany:)
Pozdrowienia!
to danie musi być pyszne! kompozycja specjalnie dla mnie!
OdpowiedzUsuńNiezwykle pyszny zestaw. Uwielbiam komosę;)
OdpowiedzUsuń