codzienność

środa, 12 września 2012

miękkie bułki razowe



Pyszne i bardzo miękkie bułki razowe, upieczone na podstawie przepisu Anne Sheasby z książki "The Big Book of Bread" znalezionego tutaj.


225 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
25 g masła
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wetrzeć masło w mąkę, dodać drożdże i cukier. Następnie wlać ciepłe mleko i całość dobrze wymieszać. Przełożyć na lekko posypany mąką blat i zagniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i ponownie odstawić do podwojenia objętości, na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki oprószyć lekko mąką. Piec w 220° C przez około15 minut. 

15 komentarzy:

  1. pieknie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne!
    Idealnie upieczone.
    Porywam Ci jedną...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko je ujrzałam to pomyślałam, że fabryczne, u nas prawie identyczne połączone w 4 sprzedają jako kwartet żytni. A tu widzę, identiko tylko z mąki przennej i rozdzielone;) Aż szkoda zjeść tylko patrzeć i patrzeć :) pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyszły, z chęcią bym takie na II śniadanie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszły, jak malowane, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i okraglutkie - z pewnością mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one piękne! Okrągłe, ślicznie rumiane, idealne bułeczki Kamilko.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, mam na nie ochotę. chyba wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowe bułeczki razowe i grahamki :) Tak bardzo różnią się od tych sklepowych, są bardziej zbite, smaczniejsze i można się jedną w pełni najeść (z piekarni potrzeba dwie nadmuchane na śniadanie).

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się, że przepis się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o matko, wyglądają nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają bardzo prosto do zrobienia, to zabieram się do pracy :) będą na jutrzejszą wycieczke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect