Caprese według źródła to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Zwyczajna i prosta sałatka caprese dostaje innego wymiaru dzięki niezwykłym dodatkom soczystym i pachnącym słońcem pomidorom, cieniutkim plasterkom szynki dojrzewającej, aromatycznej bazylii oraz mozzarella di bufala campana i fleur de sel. Mozzarella di bufala campana, czyli mozzarella wytwarzana z mleka bawolego, produkowanego wyłącznie w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Ser ten znajduje się na liście produktów chronionych. Mozzarella ta jest bardziej delikatna i mocniej kremowa. Fleur de sel według źródła to naturalna sól morska, zbierana ręcznie w okresie od początku czerwca do końca sierpnia. Sól ta powstaje tylko w gorące letnie popołudnia, tworząc na powierzchni morza tak zwane kwiaty soli. Fleur de sel zbiera się u wybrzeży Bretanii, zwłaszcza w mieście Guérande oraz w Portugalii. Sól ta to owoc morza, słońca i wiatru, dzięki ręcznemu zbieraniu zachowuje swoje bogactwo mikroelementów i niezrównany smak, znajduje wiele zastosowań zarówno w kuchni jak i na stole, wydobywa i podkreśla smak potrawy.
50 g szynki dojrzewającej
2 pomidory
210 g mozzarelli di bufala
2 gałązki bazylii
2 łyżki oliwa
210 g mozzarelli di bufala
2 gałązki bazylii
2 łyżki oliwa
1 łyżka octu balsamicznego
kwiat soli morskiej
kwiat soli morskiej
pieprz
Na talerzu ułóż plasterki szynki, pokrojone pomidory i pokrojoną mozzarellę umieszczając między nimi listki bazylii. Skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą i pieprzem.
Uwielbiam sałatki a przez to zdjęcie dziś koniecznie będzie musiała zagościć na moim stole! ;)
OdpowiedzUsuńPatilla, tym bardziej mi miło, pozdrawiam
Usuńjedna z moich ulubionych sałatek:D genialna! i wyparowuje w kilka sekund;)
OdpowiedzUsuńAntenka, i pasuje do wszystkiego :) Pozdrawiam
UsuńStrasznie apetycznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBizneswoman w kuchni, bardzo mi miło, pozdrawiam
UsuńPycha, dawno nie jadłam tej sałatki.
OdpowiedzUsuńMiętowe Listki, teraz kiedy pomidory takie smaczne, pora na nią odpowiednia :) Pozdrawiam
UsuńOdkąd spróbowałam bawolej mozzarelli,
OdpowiedzUsuńsałatka z tą zwykłą,
nie smakuje mi już tak bardzo.
Twoja musiała być pyszna:)
Magda, to prawda, smak bez porównania, ja mam jednak mały problem kupnem, niestety. Pozdrawiam
Usuńtaka wersja z szynką musi byc boska :)
OdpowiedzUsuńMadleine, ta wersja z szynka jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam
UsuńCaprese mogłabym jeść zawsze i w każdej ilości, po prostu uwielbiam. A dodanie do niej szynki dojrzewającej to pyszny pomysł.
OdpowiedzUsuńOlka, polecam bardzo w takim razie :) Pozdrawiam
UsuńDoskonala, uwielbiam ja!
OdpowiedzUsuńJestem teraz cala w greckich smakach,ale po powrocie na pewno ja wykonam.
Pozdrowienia!
Amber, wypoczywaj, ładuj akumulatory i zapamiętuj smaki, by się z nami nimi podzielić :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam caprese! Jedna z najlepszych, taka prosta i taka pyszna.
OdpowiedzUsuńUściski:*
Majana, można powiedzieć, że robi się sama! Ściskam!
Usuńach, jedna z moich ulubionych sałatek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;]
Karmel-itka, klub wielbicieli można założyć :) Pozdrawiam
UsuńOj zazdroszczam! ;) najgorsze w diecie bezmlecznej jest to że nie można jeść serow:/
OdpowiedzUsuńGosiu, Twoje problemy to okres przejściowy, szybko minie i będziesz się cieszyć serowymi smakami, teraz kosztuj macierzyństwa :) Pozdrawiam Was!
UsuńU mnie wczoraj było caprese jako dodatek do obiadu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Malwinna, to dopiero musiała być uczta :) Pozdrawiam
Usuń