Pyszna, aksamitnie gładka i bardzo aromatyczna zupa z pieczonej dyni, gotowana z dodatkiem mleka, doprawiona papryczką chilli i gałką muszkatołową.
500 g dyni
1 cebula
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
200 ml mleka
500 ml bulionu
sól
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
200 ml mleka
500 ml bulionu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki, lekko doprawić solą oraz pieprzem, posmarować odrobiną oleju i piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać upieczone kawałki dyni, posiekaną papryczkę chilli, wlać mleko i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo utartej gałki muszkatołowej i całość gotować około 15 minut. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem.
Nigdy nie jadłem dyni.. ciekawe czy smaczna..ostatnio widuję w sklepie dynie może warto sie skusic;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
www.spalamykilogramy.blogspot.com
Piękny kolor i kremowa konsystencja:) miłego weekendu życzę!:)
OdpowiedzUsuńTen piękny kolor daje dynia hokkaido.
OdpowiedzUsuńZupa z pieczonej cudowna!
Słoneczne pozdrowienia.
pyszna, rozgrzewająca zupa!
OdpowiedzUsuńa jaki kolor ma ładny :)
Jak dorwę teraz dynię, to zrobię, koniecznie;)
OdpowiedzUsuńPiekny kolor ma ta zupka. I jaka dynia cudna:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta zupeczka!!! nie można się oprzeć!
OdpowiedzUsuńCudowny kolor!
OdpowiedzUsuńTeż kupiłam dynię, też będzie zupa. Ta u Ciebie ma cudny kolor, ciekawe, czy moja też tak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!