Cukinia z boćwiną to przepyszny dodatek do obiadu. Podsmażana cukinia i boćwina z dodatkiem czosnku i cebuli o wspaniałym aromacie rozmarynu, Tak przygotowana boćwina doskonale smakuje podana do smażonej ryby lub pieczonego mięsa, podana z sałatką z grillowanych warzyw.
1 cukinia
1 pęczek boćwiny
2 ząbki czosnku
1 cebula
rozmarynu
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszklą, dodać listki rozmarynu. Dorzucić pokrojoną w cienkie plastry cukinię, posolić. Dodać posiekaną drobno papryczkę chilli oraz posiekane liście boćwiny, smażyć, aż boćwina zmięknie. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pysznie. :) Idealny obiadowy dodatek, a może i podstawa...
OdpowiedzUsuńświetny dodatek do mięska, albo kapitalna przystawka przed obiadem:)
OdpowiedzUsuńBoćwina pięknie prezentuje się i na talerzu, i na rabatce:)
OdpowiedzUsuńTo pyszna kompozycja!
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym, bo boćwiny dawno nie jadłam.
Pozdrowienia!
a u mnie nigdzie nie można dostać takiej boćwiny... wielka szkoda, bo spróbowałabym takiego warzywka do obiadu!:)
OdpowiedzUsuńpysznie, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taką boćwinę!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tak przygotowanej boćwiny - właściwie wykorzystywałam ją tylko do zup, ciekawe bardzo - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńszczerze mowiac, to nie jadlam takiego polaczenia, ale mysle, ze by mi smakowalo:)
OdpowiedzUsuńAch,to musi smakować wspaniale! Cudowny dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuń