Szarlotka w całości przygotowana z mąki razowej, z dużą ilością jabłek, słodzona miodem i brązowym cukrem z dodatkiem rodzynek. Szarlotka o aromacie cynamonu i odrobiną kardamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Szarlotka razowa z tego przepisu po upieczeniu jest bardzo krucha, a z czasem troszkę wilgotnieje.
2000 g jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
2/3 szklanki rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
Obrać
jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny,
przyprawami oraz rodzynkami.
3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190° C. Formę o wymiarach 20 x 30 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, podziurkować w wielu miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180° C. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił i piec jeszcze przez 15 minut.
Świetna! Bardzo podoba mi się ten przepis. Obecnie "dyniuję", ale na takie ciasto skusiłby się każdy. :)
OdpowiedzUsuńAromatyczna niezwykle.
OdpowiedzUsuńPiękna!
Idealna na takie niezdecydowane pogodowo dni.
Miłej niedzieli!
Wygląda cudnie - z taką ilością jabłek! ale mogę się skusić tylko na wirtualny kawałek:)
OdpowiedzUsuńKamilko, widzę, że masz smaczną niedzielę:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten przepis. Uwielbiam wypieki na mące razowej :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować! uwielbiam ciasta z taką dużą ilością jabłek :)
OdpowiedzUsuńKamilko, cóż za pysznosci u Ciebie. Mogę wpaść na kawałek?:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! U mnie też dziś szarlotka:)
OdpowiedzUsuńRazowej nigdy nie jadłam, a w tym sezonie w ogóle jeszcze nie robiłam szarlotki.
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić :)
Mniaam, razowe i zdrowe, pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne i do tego zdrowa, cudowna :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :) Razową robiłam jako ciasto kruche, nie w takiej formie :) Co kuchnia to obyczaj jak widać :)
OdpowiedzUsuńJaka napakowana jabłuszkami!!!! Piękna!
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze takiej szarlotki! prezentuje się cudnie! ypakowana jabłkami po brzegi!
OdpowiedzUsuń