Orkiszowe ciasto z figami i migdałami jest wyśmienite w smaku. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne, upieczone jest z mąki orkiszowej, z dodatkiem kwaśnej śmietany i zmielonych migdałów. Zamiast fig można użyć innych ulubionych owoców.
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych migdałów
30 g płatków migdałowych
8 fig
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, ekstrakt
waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia naprzemiennie ze śmietaną cały czas ubijając. Na samym
końcu dodać do masy zmielone migdały i dobrze wymieszać. Masę wylać do
formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć pokrojone na części figi,
całości posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego do
180º C piekarnika i piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem. Ciasto
kroić po ostudzeniu.
Pyszny widok!
OdpowiedzUsuńSuper,że lubisz figi.
I tym ciastem powaliłaś mnie na kolana...Uwielbiam figi i mogłabym się żywic tylko nimi...I te migdały...Musiało smakować po prostu obłędnie...
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńnie dość, że zdrowe, to jeszcze tak fenomenalnie wygląda! genialne
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek:)
Świetnie się prezentuje. Chętnie przepis spróbuję
OdpowiedzUsuńPiękne to ciacho Kamilko! Jak ja kocham figi. Chyba się skuszę na upieczenie takiej pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Piękne ciasto, marzy mi się taki kawałeczek z figami właśnie teraz do zielonej herbatki :)
OdpowiedzUsuńJa też się poczestuje wirtualne kawaleczkiem:) piękne fotki na tej trawce:)
OdpowiedzUsuńKolejne cudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńAle piękne ciacho!W ogóle nie wygląda jak upieczone na mące 700, bardzo lekko się prezentuje.
OdpowiedzUsuńAniu, przyznam, że spodziewałam się, że ciasto właśnie będzie ciężkie. Po upieczeniu duże zaskoczenie, myślę, że dodatek śmietany wszystko zrównoważył. Pozdrawiam
Usuń