codzienność

niedziela, 2 września 2012

tarta z jeżynami


Tarta z kruchym migdałowym spodem i delikatnym waniliowym kremem, w którym są zatopione kwaśne jeżyny. Forma do tarty powinna mieć średnicę około 26 centymetrów, by krem miał wystarczająco dużo miejsca. Tarta z jeżynami upieczona według przepisu Silvena Rowe.


225 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
115 g masła
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Składniki na spód połączyć, zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera, dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciastem wyłożyć spód i brzegi tortownicy. Wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180º C , wstawić ciasto i podpiekać 15 minut.


2 żółtka
1 jajko
70 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 ml maślanki
50 ml śmietanki 36%
500 g jeżyn

Zmiksować żółtka, jajko, cukry, ekstrakt waniliowy i mąkę, dodać maślankę, śmietanę i zmiksować z masą. Na podpieczony spód wsypać umyte i osuszone owoce, wlać masę i wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160º C . Ciasto piec około 40 minut, aż masa będzie dobrze ścięta. Ciasto ostudzić przed krojeniem.



19 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo efektownie, a smak... Bez wątpienia, genialny. To po prostu czuć. ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, ta tarta jest rewelacyjna, prawdziwa perełka :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Piękna!
    Ale jeżyny u Ciebie jeszcze niedojrzałe.
    Będziesz miała długi jeżynowy sezon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dojrzałe wylądowały w tarcie, ale jeszcze można coś wymyślić :)

      Usuń
  3. Wspaniała jest! Z jeżynkami, mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, wszystkie smaki doskonale się uzupełniają :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Madleine, bardzo mi miło, że Ci się podoba :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jak zwykle u Ciebie, bardzo apetyczny słodki wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jest szansa, aby dostać kawałek :> bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie. Ja w ogóle mam słabość do wszelkiego rodzaju tart. Teraz, patrząc na Twój placek, jeszcze bardziej mi szkoda, że nigdzie jeżyn nie mogę dostać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, może jeszcze uda się kupić :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jeżyny według mnie to owoce ideale, ale muszę się przyznać, że jadłam je do tej pory tylko w wersji solo - dla mnie ten smak nie potrzebował żadnych dodatków.. Nawet mi nie przyszło do głowy, że można coś z nich zrobić, ale chyba jednak czas poeksperymentować. Tarta wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętowe Listki, polecam w takim razie tarte, doskonałe połączenie ciasta, kremu i oczywiście jeżyn :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. wygląda tak genialnie, ze aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, domownicy byli innego zdania, zdjęcia szybko musiały być robione :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect