Figi podsmażone na patelni z dodatkiem brązowego cukru, podane w towarzystwie jogurtu i miodu różanego uzupełnionego o różowy pieprz. Przepyszne figi z jogurtem i różowym pieprzem sprawdzą się jako deser lub podane jako przekąska.
2 łyżki miodu różanego
6 fig
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
różowy pieprz
Połączyć jogurt z miodem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Figi rozciąć na pół, rozcięcia posypać cukrem, smażyć figi przez minutę, kładąc je rozcięciem na maśle. Podsmażone figi podawać z jogurtem, posypane różowym pieprzem.
Ach,karmelizowane figi!
OdpowiedzUsuńKamila,potrafisz kusić z samego rana.
Pysznie!
Amber, ciesze się z lata jeszcze i kuszę :) Miłego wtorku!
UsuńCudowny pomysł, teraz jest sezon na figi:)
OdpowiedzUsuńA znasz przepis na figi z makiem z pasternakiem?
:)
Aniu, nie ale chętnie poznam :) Ściskam i miłego dnia życzę!
Usuńfigi.. absolutnie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSezon na figi to jeden z moich ulubionych. Swieże są niesamowicie pyszne....
OdpowiedzUsuńMasz racje Kamilo - takie figi swietnie sprawdzaja sie i jako deser, i jako przekaska! Piekne kolory :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
tak podanych fig nie jadłam, ale mam na taką wersję straszną ochotę. Chyba zrobię rajd po sklepach za figami;)
OdpowiedzUsuńOstatnio słyszałam, że figi smakują zielskiem, ale mi to nie przeszkadza:) I lubię takie jak Twoje, tylko delikatnie przetworzona - właściwie całe te zabiegi likwidują ich zielskowatość, a wydobywają słodycz:)
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńtakiego sposobu na figę nie znałam! Kamilo, ty to każdego dnia potrafisz nas czymś zaskoczyć:)
OdpowiedzUsuńdopiero co zjadłam kanapki z figami, także jestem w temacie jak najbardziej i również jak najbardziej wiem, ze danie było wyśmienite.
OdpowiedzUsuńOstatnio też kupiłam figi - mocno dojrzałe, przepyszne. Ale nie doczekały się podania w żadnej formie, zjadłam w otwartych drzwiach lodówki...
OdpowiedzUsuńKocham figi. Ciekawe zestawienie smaków, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :*
pysznie !
OdpowiedzUsuńcudowna kompozycja smaków
OdpowiedzUsuń