Pyszne ślimaczki z borówkami amerykańskimi nadziane maślanym nadzieniem o aromacie cynamonu. Ciasto na bułeczki pieczone jest z dodatkiem twarożku śmietankowego, z przepisu wychodzi 12 sztuk. Bułeczki z borówkami amerykańskimi upieczone zostały z przepisu Anna Olson.
2 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
120 g miękkiego masła
120 g twarogu śmietankowego
W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut, dodać ciepłe mleko, jajko oraz cukier i wymieszać mikserem. Dosypać mąkę, sól i gałkę muszkatołową i mieszać przez minutę. Dodać masło, twaróg i zagniatać przez 5 minut. Włożyć ciasto do miski natłuszczonej odrobiną oliwy i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu wolnym od przeciągu.
120 g miękkiego masła
1 szklanka złocistego cukru
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cynamonu
2 szklanki borówek amerykańskich
1 szklanka złocistego cukru
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cynamonu
2 szklanki borówek amerykańskich
Zmieszać w misce masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości centymetra. Rozsmarować na nim nadzienie, posypać borówkami amerykańskimi i zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić roladę na 12 równych części i powkładać je do mufinkowych foremek. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec 30 minut, wyjąć bułeczki z foremek póki są ciepłe.
Bardzo apetyczne. :) Proszę o jedną do kawy!
OdpowiedzUsuńWhiness, bardzo proszę, smacznego :)
Usuńporywam babeczke :)
OdpowiedzUsuńAga, bardzo proszę :)
Usuńfajne! a dodatek twarożku to świetny pomysł
OdpowiedzUsuńKaś, sprawia że ciasto jest świetne :) Pozdrawiam
Usuńwsunęłabym taką letnią bułeczkę:D
OdpowiedzUsuńAntenka, jest bardzo maślana, więc pewnie by Ci posmakowała :) Pozdrawiam
UsuńAch,piękne są! :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję :)
UsuńMniam, mniam!:))
OdpowiedzUsuńAniu, mniam :)
Usuń