codzienność

poniedziałek, 17 września 2012

cukinia z boćwiną


Cukinia z boćwiną to przepyszny dodatek do obiadu. Podsmażana cukinia i boćwina z dodatkiem czosnku i cebuli o wspaniałym aromacie rozmarynu, Tak przygotowana boćwina doskonale smakuje podana do smażonej ryby lub pieczonego mięsa, podana z sałatką z grillowanych warzyw.

1 cukinia
1 pęczek boćwiny
2 ząbki czosnku
1 cebula
rozmarynu
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy
sól 
pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszklą, dodać listki rozmarynu. Dorzucić pokrojoną w cienkie plastry cukinię, posolić. Dodać posiekaną drobno papryczkę chilli oraz posiekane liście boćwiny, smażyć, aż boćwina zmięknie. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



10 komentarzy:

  1. Pysznie. :) Idealny obiadowy dodatek, a może i podstawa...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny dodatek do mięska, albo kapitalna przystawka przed obiadem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boćwina pięknie prezentuje się i na talerzu, i na rabatce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To pyszna kompozycja!
    Spróbowałabym, bo boćwiny dawno nie jadłam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie nigdzie nie można dostać takiej boćwiny... wielka szkoda, bo spróbowałabym takiego warzywka do obiadu!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ochotę na taką boćwinę!

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam tak przygotowanej boćwiny - właściwie wykorzystywałam ją tylko do zup, ciekawe bardzo - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szczerze mowiac, to nie jadlam takiego polaczenia, ale mysle, ze by mi smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach,to musi smakować wspaniale! Cudowny dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect