codzienność

sobota, 29 marca 2014

cytrynowa babka


Cytrynowa babka jest doskonała w smaku, mocno cytrynowa i bardzo wilgotna. Do upieczenia babki potrzebne są tylko białka jajek, więc to świetny pretekst by zużyć białka, które zostały nam po przygotowaniu karnawałowych smakołyków. Przepis na pyszną cytrynową babkę dodaję do akcji Wielkanocne Smaki. 


400 g mąki pszennej tortowej
8 białek
1 szklanka cukru
250 g masła
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 cytryna
sól



Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Do masy dodać roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko i ubijać, powoli dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy oraz otartą skórką i sok z cytryny, dobrze połączyć składniki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 170º C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu wyjąć z formy.


100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny


Połączyć składniki i polukrować ciasto.



Wielkanocne Smaki - edycja IV

14 komentarzy:

  1. Taka babka to fajne uzupełnienie takiej z 10 żółtkami , smaki cytrynowe , mniam mniam i jak pięknie się udała

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Zostało mi w zamrażarniku dużo białek po pączkach i lodach :) A babki cytrynowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham cytrynowe wypieki. Piękna babeczka Kamilko. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczo wygląda. cytrynowa babka koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat mam nadmiar białek, więc chyba się skuszę na taką babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cytrynowa i drożdżowa to moje dwie najulubieńsze! nie może ich zabraknąć na święta

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, tak leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką babkę moja mama zawsze piecze na Święta, whmm....Pychotka:-) Aż mnie skręca...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentuje, no i fajna forma ;)
    mmm...aż pachnie monitor ;);)
    Pozdrawiamy!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniała babka, uwielbiam cytrynowe wypieki, wydają się być lekkie i orzeźwiające. Tylko, dlaczego aż tyle białek do jej zrobienia jest potrzebne?!!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, mnie się właśnie podoba ta ilość, bo zawsze mam ich sporo w zamrażalniku i czekają na swoje wykorzystanie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect