codzienność

środa, 16 października 2013

chleb pszenno - żytni z brzoskwiniami


Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem z dodatkiem suszonych brzoskwiń, rodzynek oraz ziaren słonecznika. Chleb pszenno - żytni z brzoskwiniami upieczony z okazji Światowego Dnia Chleba, smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.

175 g mąki żytniej
1 łyżka zakwasu 
150 g wody 

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 


100 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki żytniej
150 g wody
1 łyżka zakwasu
5 g drożdży
1 łyżka melasy
1/2 łyżeczka soli
200 g suszonych brzoskwiń
50 g rodzynek
25 g ziaren słonecznika

Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników, oprócz bakali i słonecznika, wyrabiać ciasto ręką około 8 minut, na końcu dodać pokrojone w paski brzoskwinie oraz rodzynki i połączyć z ciastem. Ciasto będzie klejące, przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Ciasto przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami foremki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 50 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu. 





10 komentarzy:

  1. Z brzoskwiniami? Super! Kiedyś robiłam chleb z gruszka, bardzo nam smakował

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia cudowne, ale bym zjadła taką kromeczkę na śniadanko:-) Jesteś już mistrzynią w wypiekaniu chlebków:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Brzoskwinie bardzo mi się tu podobają.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały wypiek, bardzo oryginalny z tymi brzoskwiniami :) zapisuje do zrobienia!

    Pozdrawiam chlebowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę udał się pięknie, a z owocami jest na pewno jeszcze bardzo pachnący , mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tradycyjnie już rodzynki oddaję tym, co je lubią, a ja zajadam się całą resztą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, wspaniały chlebek Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z brzoskwiniami musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Yum, this looks delicious. I would like to try a slice right now!

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect