Prosta i pyszna do przygotowania wiosenna zupa szparagowa z porem, który doskonale zaostrza smak szparagów. Zupa szparagowa, dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista, doskonale smakuje podana z podsmażonym jajkiem przepiórczym.
300 g zielonych szparagów
250 g ziemniaków
1 por
800 ml bulionu
250 g ziemniaków
1 por
800 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
pieprz
W
garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojonego na plasterki pora i chwilę smażyć, dodać
obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym
ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Kocham się w zupach szapargowych <3
OdpowiedzUsuńJaka piękna , kolorowa zupa , szparagi to wiadomo ,że pysznie ,ale na dokładkę ślicznie
OdpowiedzUsuńAleż ma cudowny kolor...:-) Zostaw mi miseczkę:-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńłał! idealna! a ja robię się coraz bardziej głodna....
OdpowiedzUsuńJaka ładna zupka. Idealna. :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuńZawrałaś w niej wszystko co lubię.
Lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna :)))