Pyszne, bardzo delikatne migdałowe ciasto z jagodami aromatyzowanymi syropem z kwiatów czarnego bzu. To odwracane jagodowe ciasto jest bardzo długo wilgotne i zachowuje świeżość. Odwracane ciasto z jagodami i syropem z kwiatów czarnego bzu upieczone na podstawie przepisu Signe Johansen z książki "Scandilicious Baking" dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
400 g jagód
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
400 g jagód
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć jagody wymieszane z syropem z kwiatów czarnego bzu.
4 jajka
180 g cukru
180 g cukru
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
125 g mąki pszennej
125 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
125 g jogurtu naturalnego
125 g mąki pszennej
125 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
125 g jogurtu naturalnego
Wymieszać mąkę, z mielonymi migdałami, solą oraz proszkiem do pieczenia. W misce ubić jajka z cukrem oraz syropem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz połowę ilości suchych składników i wszystko razem zmiksować. Następnie dodać pozostałe suche składniki, jogurt i całość dokładnie ubić. Ubitą masę delikatnie wylać na jagody, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić na około 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i ciasto odwracając wyłożyć na talerz.
Kamilo, jagody i syrop z kwiatow bzu brzmia swietnie! I zdjecia jak zwykle bardzo sugestywne, pelne lata i slonca :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wygląda wspaniale! nigdy nie pokusiłam się o wypiek z bzem i chyba muszę to jak najszybciej zmienić!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Też już piekłam ciasto z jagodami, ale jeszcze go nie prezentowałam, a smaczne było, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:)))muszę koniecznie upiec:))myślę,że inne owoce równie dobrze się odnajdą w tym przepisie:))dzękuję :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować bajecznie :) I zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńniech tylko dorwę jagody! trzeba zrobić
OdpowiedzUsuńWszystko mi pasuje oprócz tego syropu z czarnego bzu...
OdpowiedzUsuńMarzenko, nie lubisz syropu z czarnego bzu? Może po tym cieście dałabyś się przekonać :) Pozdrawiam
Usuńcudowne ciasto, cudowne składniki, cudownie podane:D
OdpowiedzUsuńo takie ciasto dla, królowej , królowej Margot :D
OdpowiedzUsuńa u nas jeszcze nie ma ciasta do góry nogami. Musimy skopiowac przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda