codzienność

niedziela, 22 czerwca 2014

odwracane ciasto z jagodami i syropem z kwiatów czarnego


Pyszne, bardzo delikatne migdałowe ciasto z jagodami aromatyzowanymi syropem z kwiatów czarnego bzu. To odwracane jagodowe ciasto jest bardzo długo wilgotne i zachowuje świeżość. Odwracane ciasto z jagodami i syropem z kwiatów czarnego bzu upieczone na podstawie przepisu Signe Johansen z książki "Scandilicious Baking" dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


400 g jagód
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

 
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć jagody wymieszane z syropem z kwiatów czarnego bzu. 


4 jajka
180 g cukru
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
125 g mąki pszennej
125 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
125 g jogurtu naturalnego
  
Wymieszać mąkę, z mielonymi migdałami, solą oraz proszkiem do pieczenia. W misce ubić jajka z cukrem oraz syropem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz połowę ilości suchych składników i wszystko razem zmiksować. Następnie dodać pozostałe suche składniki, jogurt i całość dokładnie ubić. Ubitą masę delikatnie wylać na jagody, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić na około 10 minut. Następnie zdjąć obręcz i ciasto odwracając wyłożyć na talerz. 



11 komentarzy:

  1. Kamilo, jagody i syrop z kwiatow bzu brzmia swietnie! I zdjecia jak zwykle bardzo sugestywne, pelne lata i slonca :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale! nigdy nie pokusiłam się o wypiek z bzem i chyba muszę to jak najszybciej zmienić!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Też już piekłam ciasto z jagodami, ale jeszcze go nie prezentowałam, a smaczne było, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis:)))muszę koniecznie upiec:))myślę,że inne owoce równie dobrze się odnajdą w tym przepisie:))dzękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, musiało smakować bajecznie :) I zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niech tylko dorwę jagody! trzeba zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko mi pasuje oprócz tego syropu z czarnego bzu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, nie lubisz syropu z czarnego bzu? Może po tym cieście dałabyś się przekonać :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. cudowne ciasto, cudowne składniki, cudownie podane:D

    OdpowiedzUsuń
  9. o takie ciasto dla, królowej , królowej Margot :D

    OdpowiedzUsuń
  10. a u nas jeszcze nie ma ciasta do góry nogami. Musimy skopiowac przepis ;)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect