Smakowity przepis na makaron w kremowym sosie carbonara z boczkiem i zielonymi szparagami, pachnącym tymiankiem. Tagliatelle carbonara z zielonymi szparagami przygotowany na podstawie tego przepisu to doskonały pomysł na pyszny posiłek.
250 g makaronu tagliatelle
250 g zielonych szparagów
2 żółtka
50 g śmietany kremówki
50 g parmezanu
100 g wędzonego boczku
250 g zielonych szparagów
2 żółtka
50 g śmietany kremówki
50 g parmezanu
100 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
pieprz
Ze szparagów odciąć główki, z łodyżek za pomocą obieraczki do warzyw zrobić cienkie zielone wstążki. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić do makaronu szparagowe wstążki. Na patelni na oliwie zrumienić pokrojony w słupki boczek, aż będzie chrupiący. Do zrumienionego boczku dodać główki szparagów i podsmażyć, aż lekko się zezłocą i staną chrupiące, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Starty parmezan wymieszać z żółtkami. Makaron i szparagowe wstążki odcedzić na durszlaku, przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać, aby pokrył się oliwą. Patelnię zestawić z ognia, do makaronu dodać posiekany tymianek, śmietaną oraz żółtka z parmezanem i wszystko razem dokładnie wymieszać. Makaron podawać od razu.
Makaron i szparagi to oje ulubione połączonie :)
OdpowiedzUsuńojej! takie połączenie? zawsze i wszędzie!:D
OdpowiedzUsuńChyba wiem co dziś będzie u mnie na obiad;)
OdpowiedzUsuńświetne danie lubię takie:)
OdpowiedzUsuńCzy ja mogę prosić o dostawę takiego makaronu na już? ;)
OdpowiedzUsuńAlucha, bardzo proszę, do domciu :))) Buźka!
UsuńZaburczało w brzuchu...Mogłam wejść dopiero wieczorem...;-)
OdpowiedzUsuń