czwartek, 26 czerwca 2014

konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu


Przepyszna, bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu. Przepis na konfiturę inspirowaną przepisem Christine Ferber z książki "Le Larousse des confitures" dodaję do akcji Jem kwiaty 2014. 


1000 g rabarbaru
500 g cukru
7 baldachów kwiatów czarnego bzu
125 ml wytrawnego białego wina
sok z 1 cytryny

Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki, wsypać do miski, dodać sok z cytryny, oderwane od łodyg kwiatki bzu, całość zasypać połową ilości cukru, wymieszać i odstawić na godzinę. Do garnka z grubym dnem wlać wino, wsypać pozostały cukier i całość zagotować. Dodać rabarbar i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 



7 komentarzy:

  1. biorę obydwie i tą i tą różaną, o ktróej śnię teraz nocami:D

    OdpowiedzUsuń
  2. z rabarbaru i bzu jadłam ,ale z winem dodatkowo to jeszcze nie ,ale masz Kamilka piękny malinowy rabarbar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, o tak ten malinowy rabarbar jest pyszny, a z dodatkiem bzu i wina smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Boska konfitura!
    Ale kwiaty bzu już przekwitły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u mnie jeszcze na szczęście można znaleźć :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. No może w takiej wersji to bez dziki by przeszedł;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect