Przepyszna, bardzo aromatyczna i prosta do przygotowania konfitura rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu. Przepis na konfiturę inspirowaną przepisem Christine Ferber z książki "Le Larousse des confitures" dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki, wsypać do miski, dodać sok z cytryny, oderwane od łodyg kwiatki bzu, całość zasypać połową ilości cukru, wymieszać i odstawić na godzinę. Do garnka z grubym dnem wlać wino, wsypać pozostały cukier i całość zagotować. Dodać rabarbar i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
1000 g rabarbaru
500 g cukru
7 baldachów kwiatów czarnego bzu
125 ml wytrawnego białego wina
sok z 1 cytryny
500 g cukru
7 baldachów kwiatów czarnego bzu
125 ml wytrawnego białego wina
sok z 1 cytryny
biorę obydwie i tą i tą różaną, o ktróej śnię teraz nocami:D
OdpowiedzUsuńAntenko, dziękuję :)
Usuńz rabarbaru i bzu jadłam ,ale z winem dodatkowo to jeszcze nie ,ale masz Kamilka piękny malinowy rabarbar
OdpowiedzUsuńAluś, o tak ten malinowy rabarbar jest pyszny, a z dodatkiem bzu i wina smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam
UsuńBoska konfitura!
OdpowiedzUsuńAle kwiaty bzu już przekwitły...
Amber, u mnie jeszcze na szczęście można znaleźć :) Pozdrawiam
UsuńNo może w takiej wersji to bez dziki by przeszedł;-)
OdpowiedzUsuń