Idealnie kremowy deser o waniliowej nucie, podany w towarzystwie rabarbaru o głęboko czerwonym kolorze i pięknym kwiatowym zapach hibiskusa. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. Przepis na panna cottę z hibiskusowym rabarbarem inspirowaną tym przepisem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
300 g rabarbaru
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
300 g rabarbaru
Kwiaty hibiskusa zalać wrząca wodą i odstawić na kilka minut, następnie kwiaty odcedzić przez sitko, a do płynu dodać cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Całość zagotować, dodać pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar i gotować około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Całość dobrze ostudzić.
250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru
1 laska wanilii
2 listki żelatyny
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru
1 laska wanilii
2 listki żelatyny
Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier oraz nasionka z laski wanilii. Całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w misce z zimną wodą. Miksturę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc. Deser podawać z hibiskusowym rabarbarem.
O jacie...ale wygląda:-) Przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny deser, bardzo go lubię a w takiej wersji wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNie ma jak z truskawkami, takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiej wersji z hibiskusem, świetne! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, aby ugotować rabarbar w naparze z hibiskusa - znacząco uatrakcyjnia to jego kolor.
OdpowiedzUsuń