Makaron z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami inspirowany przepisem Marzeny, jest doskonały. Ten pyszny, bardzo kremowy sos ze szparagami, bazylią i suszonymi pomidorami można przygotować w czasie gotowania makaronu.
250 g makaronu
300 g zielonych szparagów
15 suszonych pomidorów
15 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
50 ml śmietany
2 gałązki bazylii
50 ml wytrawnego białego wina
50 ml śmietany
2 gałązki bazylii
2 łyżki oliwy
sól
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać pokrojone na kawałki pomidory i chwilę smażyć. Wlać wino, dodać śmietanę i całość chwilę smażyć, aż sos zgęstnieje, dodać posiekaną bazylię i wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu pokrojone na kawałki szparagi. Odcedzić makaron ze szparagami, dodać do sosu i wymieszać.
wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńboskie! moje ukochane smaczki:)
OdpowiedzUsuńświetne danie, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńLekkie makaronowe danie i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńKamilko, jak się cieszę, że skorzystałaś:-)) Twój wygląda jeszcze lepiej od mojego:-))
OdpowiedzUsuńTeż robiłam i potwierdzam - pycha!! Nawet fotki strzeliłam, ale jakoś nie było okazji do opublikowania... ;)
OdpowiedzUsuńOj,jakie to pyszne musi być Kamilko :)
OdpowiedzUsuńOjej , jaka uczta , Kamilka wszystko zjedliście?
OdpowiedzUsuńTak, przyznaję rację- ta kompozycja sosu zagra :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo zachęcająco wygląda :) Estetycznie podane, danie w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńMakaron w doborowym towarzystwie!
Pychota!
OdpowiedzUsuńA te małe, białe kwiatuszki to co to?:)
Kochana, kwiaty bazylii :)
Usuń