Konfitura truskawkowa wzbogacona aromatyczną różą to wyśmienite połączenie. Nie będziecie mogli się jej oprzeć, jest doskonała do podjadania prosto ze słoiczka, idealna będzie do omletów i naleśników, a rogaliki z jej udziałem będą wyjątkowe. Przepis na bardzo aromatyczną konfiturę truskawkową z różą dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
1200 g truskawek
400 g cukru
sok z 1 cytryny
50 g płatków róży cukrowej
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać oczyszczone płatki róż, wymieszać i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
mniam pysznosci
OdpowiedzUsuńchyba sama wzbogacę swój dżemik płatkami róży:) to musi byc coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńpiekny kolor :)
OdpowiedzUsuńWiele bym oddała za słoiczek tego cuda :))! Ściskam!
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda bardzo:-) Moja mama zrobiła w tym roku i ja się nawet nie zabieram:-)
OdpowiedzUsuńOtworzyć taki słoiczek w środku zimy, to dopiero przyjemność :)
OdpowiedzUsuńKurczę, jak (nie posiadając wagi) odmierzyć 50 gramów płatków róży? Zrobiłabym chyba takie cudeńko...
OdpowiedzUsuńJolka, dwie duże garście i będzie ok :) Pozdrawiam i życzę miłego przetwarzania :)
UsuńDziękuję, Kamilo! :) Może jeszcze zdążę, zanim truskawki przeminą.
UsuńPozdrówka!
Super konfiturka. Bardzo lubię takie właśnie.:)
OdpowiedzUsuńUściski :*
Ależ to musi pachnieć!:)
OdpowiedzUsuńoooooooo takie konfitury i jakbym miała królestwo to bym za nie oddała :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńcudowne połączenie :)))