Pyszne i bardzo proste do przygotowania zielone szparagi z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce podane w towarzystwie rukoli oraz ziołowego winegretu na bazie oliwy, świeżej bazylii i oregano.
300 g zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki octu winnego
4 plastry szynki dojrzewającej
90 g rukoli
2 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 jajka
3 łyżki octu winnego
4 plastry szynki dojrzewającej
90 g rukoli
2 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Ugotować jajka w koszulkach w delikatnie wrzącej wodzie z dodatkiem octu. Gotować 3 minuty, żeby żółtko było miękkie w środku lub 5 minut, by było bardziej ścięte. Drobno posiekane zioła wymieszać z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ugotowane i odcedzone szparagi wyłożyć na talerze razem z rukolą i plastrami szynki. Na wierzch ułożyć jajko. Całość polać ziołowym winegretem.
Ojej, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńporywam cały talerz!
Jest na nim wszystko co lubię.
uwielbiam kazdy sposób w jaki kusisz mnie swoimi szparagami ;)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka:-) Pamiętam tą z krewetkami i ogórkiem, a teraz ta... No nic robię niebawem:-)
OdpowiedzUsuńpiekna ta kompozycja, bez dwóch zdań !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda