Pyszny drożdżowy wieniec wypełniony cynamonowym nadzieniem z dodatkiem truskawek, malin oraz borówki amerykańskiej. Cynamonowy wieniec drożdżowy z owocami jagodowymi upieczony na podstawie tego przepisu umili słoneczną sobotę.
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
1 żółtko
2 łyżki masła
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać żółtko, mąkę, rozpuszczone masła oraz sól, skórkę z cytryny i wyrabiać, aż ciasto
będzie sprężyste. Uformować z niego kulę,
włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości.
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
Wymieszać miękkie masło z cukrem i cynamonem.
150 g truskawek
150 g malin
150 g borówki amerykańskiej
1 jajko
cukier puder
Na podsypanym mąką blacie
rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim równomiernie rozłożyć cynamonowe nadzienie oraz owoce, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć
jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż
na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając
się, aby rozcięcia znajdowały się na
wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują
okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i
odstawić do ponownego wyrośnięcia na
około 30 minut. Wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 25 minut. Wieniec przed podaniem osypać cukrem pudrem.
Wygląda byt pięknie, żeby był prawdziwy!:) Te truskawki wyglądające spomiędzy warstw ciasta są cudowne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOszalałam na ten widok:)
OdpowiedzUsuńJaka rozkosz kulinarna w Ogrodach Babilonu!
OdpowiedzUsuńnie dość że pięknie wygląda, to pewnie bosko smakuje
OdpowiedzUsuńcudny! jestem pod wielkim wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny wieniec:) pycha:)
OdpowiedzUsuńpiękny, robi przeogromne wrażenie!!!
OdpowiedzUsuńo mamo! cóż za piękny widok! rewelacyjny wianuszek :)
OdpowiedzUsuńJestem po imprezach taka najedzona, ale kawałeczka Twojego ciasta na pewno nie odmówiłabym:-) Wygląda cudnie:-)
OdpowiedzUsuńUrocze to ciasto i taaaakie letnie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie :):)
Tapenda
Przepiękny wieniec *.*
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten wieniec Kamilo! Kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i milego tygodnia zycze!
Drożdżowe, z owocami... nie odmawiam nigdy!:)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie :) dziękuje za przepis jutro próba :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zmianę wyglądu nudnego ciasta drodżowego - naprawdę prezentuje się cudnie!;)
OdpowiedzUsuń