Drożdżowe bułeczki ślimaczki wypełnione truskawkami, pieczone z cukrem perlistym to kwintesencja lata. Te pyszne drożdżowe ślimaczki z truskawkami upieczone na podstawie tego przepisu umilą każdy słoneczny dzień.
100 g masła
70 g cukru
250 ml mleka
1 jajko
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
Obrane truskawki, pokroić na kawałki. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.
100 g masła
70 g cukru
250 ml mleka
1 jajko
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
Do miski miksera wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, cukier, jajko oraz drożdże i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętości.
300 g truskawek
Obrane truskawki, pokroić na kawałki. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
1 jajko
cukier perlisty
cukier perlisty
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.
Kamila,mogę wpaść,bo właśnie piję kawę?
OdpowiedzUsuńPiekę takie same i chyba jutro i u mnie będą.
Wyruszamy bowiem na kolejny weekend.
Kusisz tymi dobrociami
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taka bułę mam teraz ochotę:)
OdpowiedzUsuńPycha!
Buły jak ta lala:-) Mogę ?;-)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne :) Musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki , cudne buły
OdpowiedzUsuń