Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Anielskie ciasto na białkach upieczone na podstawie przepisu Marthy Stewart jest przepyszne, doskonale pasuje do niego domowej roboty syrop z kwiatów czarnego bzu oraz świeże truskawki. Przepis na klasyczne ciasto anielskie z syropem z bzu dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
14 białek
1 szklanka mąki tortowej
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę, dodać sól, winian potasu i syrop i dalej ubijać. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
syrop z kwiatów czarnego bzu
truskawki
truskawki
Ciasto podawać polane syropem z kwiatów czarnego bzu w towarzystwie truskawek.
Piękne!
OdpowiedzUsuńWygląda anielsko pysznie.
wygląda mega pysznie :) piekny kolorek!
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle, na leciusieńkie jak mgiełka i puszyste:)
OdpowiedzUsuńŚliczne!:)
OdpowiedzUsuńPsze Pani , Pani jest lepsza w te kwiatki , nawet niż ja :D No boskie te ciasto i anielskie zdjęcia
OdpowiedzUsuńPrawdziwie anielsko wygląda:-)
OdpowiedzUsuńoj, wygląd ma zdecydowanie anielski : ) mm, pychotka!
OdpowiedzUsuńWygląda jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńJak anielskie, to ja poproszę. Podpisano: diablica ;-)
OdpowiedzUsuńJak ślicznie lekko wygląda :) piękne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Mag