codzienność

niedziela, 26 maja 2013

kokosowe ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem jest delikatne i wilgotne, dobrze smakuje także na następny dzień. To ciasto jest z wiórkami i likierem kokosowym oraz skórką z limonki, a dzięki dodatkowi cukru palmowego zyskało przyjemnego karmelowego posmaku i zapachu. Przepyszne kokosowe ciasto z rabarbarem inspirowane przepisem Bei, dodaję do akcji Rabarbar.


200 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
90 g cukru palmowego
90 ml oleju
30 ml likieru kokosowego 
60 ml jogurtu naturalnego
30 ml mleka
skórka z 1 limonki 

Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem i likierem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dalej miksując dodać olej, otartą skórkę z limonki, a następnie dodawać na przemian jogurt i mąkę, miksując za każdym razem tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem mniejszej tortownicy.


300 g rabarbaru
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru palmowego

Ciasto posypać wiórkami kokosowymi, na tym ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar i posypać go cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.



9 komentarzy:

  1. oooo te ciasto znam , pycha
    a jakie piękne tobie Kamilo się upiekło

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z rabarbarem ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. I u ciebie rabarbar:-) Fajnie pasuje kokos z rabarbarem:-) Miłej niedzieli!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne to ciacho jest. Robiłam je też i potwierdzam, że jest rewelacyjne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kalina kwitnie najpiękniej!:)
    ps: pyszne ciasto:)
    Pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz Ci los!! Ale obfite i piękne ciacho, rabarbar wciąż mnie omija w tym roku, nie mogę dłużej mu się opierać, jadę na bazar!!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale!! koniecznie muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, bardzo mi się podoba takie połączenie smaków, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ....To ciasto jest z wiórkami i likierem kokosowym oraz skórką z limonki, a dzięki dodatkowi cukru palmowego zyskało przyjemnego karmelowego posmaku i zapachu

    Czy ja mam zwariowac na starość !!!!!!
    Niesamowita harmonia!
    hej, zostało coś jeszcze ??? przybądź do mnie !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect