poniedziałek, 20 maja 2013

chłodnik z awokado


Chłodnik z awokado jest bardzo kremowy i smaczny, przygotowany jest z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego, mięty i oleju z awokado. Olej z awokado otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. W kuchni meksykańskiej jest powszechnie stosowany do potraw na zimno. Chłodnik z awokado doskonale smakuje gdy się do niego poda chleb z pesto z czosnku niedźwiedziego. Chłodnik z awokado dodaję do akcji Wiosenne zupy.


2 awokado
300 ml jogurtu naturalnego
300 ml kefiru
1 cebulka dymka
3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
2 łyżki oleju z awokado
sok z cytryny
1/4 szklanki liści mięty
sól
pieprz

Awokado obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować z jogurtem, kefirem, posiekaną cebulką oraz oliwą. Do chłodnika dodać pesto, posiekane listki mięty i dobrze wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Chłodnik przez parę godzin chłodzić w lodówce.



12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię.
    Wprawdzie robię bez pesto,ale ono na pewno dodaje charakteru.
    Pyszny chłodnik na poniedziałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny chłodnik:) idealny na takie upały:D zazdroszczę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z awokado chłodnik? Nigdy nie słyszałam o takowym. A czym zastąpić pesto z czosnku niedźwiedziego? Każdym innym? Korci mnie na wypróbowanie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, zamiast pesto można dać posiekany szczypiorek i czosnek przeciśnięty przez praskę :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Co prawda chłodno dziś u mnie,
    ale i tak z przyjemnością zjadłabym ten chłodnik:)
    I choć jedną pajdę chleba z czosnkiem niedźwiedzim poproszę.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo śmietankowo, mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy. Przyznam, że za awokado nie przepadam,ale naprawdę ciekawie brzmi taka zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja awokado uwielbiam ,ale chłodniki nie bardzo ,ale może takie by mi posmakowało , bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego jeszcze nie smakowałam.Ciekawe czy nam zasmakuje....

    OdpowiedzUsuń
  11. już nie mogę się doczekać tych upałów, kiedy taki chłodnik będzie zbawienny:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect