poniedziałek, 13 maja 2013

łosoś z makaronem soba gotowany w imbirowym bulionie


Podstawą jej prostej i bardzo szybkiej do przygotowania potrawy jest dobrej jakości bulion z kurczaka. W imbirowym bulionie gotuje po kolei makaron soba, łososia oraz szparagi, trwa to bardzo szybko a końcowy efekt jest bardzo smakowity. Łosoś z makaronem soba gotowany w imbirowym bulionie jest przygotowany według przepisu Donny Hay, dodaję do akcji Donna Hay - przepisy prosto z Australii


1000 ml bulionu z kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej
45 g korzenia imbiru 
1 łyżka sosu sojowego
270 g makaronu soba
400 g filetu z łososia
500 g zielonych szparagów

W szerokim rondlu umieścić bulion, pokrojoną trawę cytrynową, obrany i pokrojony na plasterki imbir i sos sojowy, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie usunąć z bulionu trawę cytrynową i imbir. Do bulionu dodać makaron i gotować przez 4 minuty. Makaron wyciągnąć z bulionu i ułożyć go w miseczkach. Do gotującego się bulionu włożyć oczyszczonego i pokrojonego na kawałki łososia oraz przycięte i pokrojone szparagi, całość gotować przez minutę. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, polać bulionem i podawać ze szparagami. 



20 komentarzy:

  1. O, super! Jeszcze nie dostałam powiadomienia o dodaniu nowego przepisu do akcji, ale jak zajrzałam tutaj, to już po pierwszym zdjęciu wyczułam, że coś się kroi :-) Świetny, prosty i smaczny makaron z łososiem. Dziękuję za dołączenie do akcji i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tu przetrwać do 15 :O) Takie pyszności od samego rana to normalnie niehumanitarne :)))) ale jest i plus: pomysł na obiad, a to bezcenne.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny kolejny przepis, bo sałatka wyszła rewelacyjna:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale połączone smaki :)
    Kilka dni temu jadłam łososia ze szparagami i szczawiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie w moim guscie!

    OdpowiedzUsuń
  7. jako przynajmniej częściowa fascynatka kulturą japońską powinnam znać ten makaron, a nie jadłam go nigdy. Pora nadrobić te zaległości, chętnie właśnie to zrobię w tym daniu - bo uwielbiam łososia, a szparagi chętnie wykorzystam w sezonie, choć i szpinak też by mi tu pasował.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Sobę uwielbiam.
    Zawsze trzymam w pojemniku wiązki soby.
    Danie pyszne,palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste połączenia smakowe jak najbardziej mi odpowiadają. Pięknie danie zaprezentowałaś.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  10. To są zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię Twoje propozycję z wykorzystaniem łososia :) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Patrzę i już tęsknię za soczystym łososiem w tak doborowym towarzystwie...Nie, nie... nie mogę tak późno do was zaglądać , bo ulegam pokusie i podjadam ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niesamowicie ciekawy przepis! Kamilo, jak zawsze , potrafisz zaskoczyć:) ty odkrywasz nowości, a ja jestem na etapie nadrabiania przepisów podstawowych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mając taki powód jak Ty, to zdecydowanie wolałabym zaczynać od początku :) Pozdrawiam WAS!

      Usuń
  15. Coś czuję, że mogłabym się zakochać w tym daniu, szczególnie w imbirowym bulionie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect