poniedziałek, 27 maja 2013

cytrynowe motylki


Dla motyli
trzeba miejsce zrobić w miastach
i odkurzyć zakurzony błękit nieba,
żeby słońcem i kwiatami
zakwitł asfalt,
tylko tyle i nic więcej już nie trzeba.
Motyle
Wanda Chotomska


Cytrynowe motylki są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty. Te pyszne ciasteczka dodaję do akcji  Czas na piknik. 


130 g masła 
320 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
3 żółtka
 skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Studzić na kratce.



13 komentarzy:

  1. Urocze!
    I szkoda je schrupać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilo - motylkowe cudne:-) Ja też w sobotę robiłam podobne cytrynowe, ale z lemon curd. Zapiekło się tak, że powstała super galaretka:-) Miłego dnia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja chcę kilka, z cudnych kształtów wyprobowałam tylko totki, były bardzo smaczne, hahaha. Motylki ślicznie wyglądają.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne, jak zwykle kuszące i koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne motylki :)) Cytrynowe smaki - lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są te motylki. Delikatne, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne, pyszne, z nutką skórki cytrynowej ciasteczka. Kocham takie słodziaki :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi się zaległości u ciebie zrobiły:) motylki wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect