sobota, 18 maja 2013

chleb z pesto z czosnku niedźwiedziego

 
Chleb o wspaniałym aromacie, który pięknie pachnie podczas pieczenia, bardzo długo zachowuje świeżość i świetnie smakuje. Drożdżowy chleb z pesto z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem twardego sera koziego nie potrzebuje wielu dodatków, świetnie smakuje z masłem, podany do chłodnika z awokado


2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
 1/2 szklanki pesto z czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki twardego sera koziego

W dużej misce połączyć wodę, oliwę z oliwek, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, sól i drożdże instant. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać szklankę mąki i mieszać drewnianą łyżką, aż będzie gładkie. Dodać jeszcze jedną szklankę mąki i zrobić to samo. Teraz posypać pozostałą mąkę na blat, położyć na niej ciasto i zacząć ugniatać ciasto powoli, w razie potrzeby dodać więcej mąki, aż ciasto nie będzie przyklejać się do stolnicy. Ciasto ugniatać przez około 10 minut. Dodać trochę oliwy do miski, przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość. Na podsypaną mąką blacie z ciasta uformować prostokąt o wymiarach 20 x 35 centymetrów. Posmarować ciasto pesto i posypać startym na tarce serem, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić zrolowane ciasto na środku wzdłuż, zostawiając kawałek nieprzecięty od jednego z boków, i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze. Chlebek przełożyć do keksówki o wymiarach o wymiarach 12,5 x 20 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrastania na około godzinę. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 35 minut, aż się zrumieni. 

14 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie! jeszcze nigdy nie jadłam świeżego czosnku niedźwiedziego, tylko suszony:) ale jego zieloność mnie przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby chlebuś, a wygląda troszke jak ciasto:-). Szczególnie atrakcyjnie prezentuje się w przekroju. Pyszny pomysł na domowe pieczywko!
    Miłego weekendu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, kromka takiego chleba nie wymaga już dodatkowego obłożenia, samo w sobie jest z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak do skutku dojdzie degustacja nalewek to zrobisz takie cudo??? :)))
    Piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, postaram się nawet by był ładniejszy :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. już na pesto miałam ochotę, a ten chlebek - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamo jakie fantastyczne połączenie:) achhhhhhhhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Marzy mi się kromka Twoje chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym nawet połowę na raz! uwielbiam pieczywo z pesto, a tu wersja nadziewana - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jak Ty, ale ja wykreslialbym czesc zdania "bardzo dlugo zachowuje swiezosc", bo chyba nie chcesz nikomu wmawiac, ze to sprawdzilas:)))
    U nas takie cudo upieczone przed poludniem, nie dotrwaloby do kolacji!;)
    Buziale!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, piekłam późnym wieczorem i tym sposobem zostało trochę by to sprawdzić. Masz rację gdybym go upiekła rano, okruszki by zostały :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Amen :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  10. Kolejna inspiracja:-) Jesteś moim guru:-) Miłego wieczorku Kamilko:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect