czwartek, 23 maja 2013

kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Ciasto jest bardzo smaczne i mocno kruche, to ciasto w którym słodycz ciasta została przełamana kwaskowatym smakiem rabarbaru. To pyszne kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką doskonale smakuje jedzone na świeżym powietrzu, dodaję je więc do akcji Rabarbar i Czas na piknik


340 g mąki pszennej
80 g masła
80 g smalcu
2 łyżki wody
2 żółtka
500 g rabarbaru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
150 g cukru

Posiekać razem mąkę, tłuszcz, dodać żółtka, wodę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć na dnie foremki. Na warstwie ciasta ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar wymieszany z cukrem i skrobią.
  

100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
70 g masła
cukier puder

Składniki kruszonki połączyć ze sobą i wcierać masło w mąkę do chwili utworzenia się grudek. Rabarbar posypać równomiernie kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.








22 komentarze:

  1. Kruchy spód, kruszonka i to rabarbarowe wnętrze... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to ciasto własnie upiekę na weekend!

    OdpowiedzUsuń
  3. z rabarbarem, to ja lubię ,a twoje Kamila takie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar z kruszonką zawsze i wszędzie ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar na każdego rzuca swój urok.
    Pyszne ciasto!
    Ja czekam na odmianę malinową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u mnie zawsze tylko malinowy, pychotka :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. idealne:) kocham to słodko-kwasne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana czytasz w moich myslalach :) wlasnie na takie ciacho mam ochote! :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba moje ulubione ciasto :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam. No to ja się częstuję kawałkiem. Z rabarbarem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne na wiosenno-letnie popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruche z rabarbarem... klasyka w pięknym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzą:) uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kruche z rabarbarem to jeden z najlepszych ciast świata!
    Pozdrawiam i dziękuję za kolejną! propozycję rabrabrową:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie krajanki, no a z rabarbarem to już szczególnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy smalec można zastąpić np. margaryną Kasią bądź masłem :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pola, pewnie, że tak :) Pozdrawiam

      Usuń
  16. Witam, bardzo ładne Opis O Ogrody babilonu
    Lubię swój blog internetowy.
    Bo kiedy ja się w swoim blogu internetowym
    Potem zawsze nowe ciekawe i ważne informacje w swoim blogu internetowym.

    Dziękuję Ci

    SharePoint Portal Projektu

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto bez cukru???Na dodatek z rabarbarem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna, w całym przepisie jest aż 200 g podane? Więc w czym problem?

      Usuń
    2. Katarzyna, w całym przepisie jest aż 200 g podane? Więc w czym problem?

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect